За поредна година за българските училища липсват преподаватели. Най-търсените преподаватели

...
За поредна година за българските училища липсват преподаватели. Най-търсените преподаватели
Коментари Харесай

600 учители се търсят само в София

За поредна година за българските учебни заведения липсват преподаватели. Най-търсените преподаватели са за предметите математика и осведомителни технологии, непознати езици, химия, физика. Липсват също по този начин ресурсни учители, логопеди и педагогичен светници.

Само в София се търсят към 600 преподаватели. Във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора дефицитът на фрагменти също е огромен.
Дори частни школа имат проблем с намирането на фрагменти.

По време на среща с публицисти зам.-министър Таня Михайлова съобщи, че данните са динамични и в МОН нямат картина за цялата страна. Договори непрестанно се подписват.

Като цяло в МОН имат подготвеност за началото на образователната година, което ще е на 17 септември. В Министерството признават за казуса с огромния брой на учителите, които се пенсионират. Сметките демонстрират даже, че максимален брой учителите ще се пенсионарт след към 10 години и тогава ще настъпи същинска рецесия, в случай че те не бъдат заместени от млади преподаватели.
Затова са и ограниченията за увеличение на заплатите, за увеличение на мотивацията на повече младежи да се включат в системата, увери от своя страна министър Карсимир Вълчев.

До края на годината се чака да бъде подготвен и да проработи регистърът за търсенето и предлагането на педагогичен фрагменти в страната. Идеята е той да се попълни с данни за наличните фрагменти по области и общини, тъй че да може да се реализира бързо връзка и да се пренасочват експертите.

На този стадий обаче не е ясно по какъв начин да бъдат задължени всички завършващи педагогическа компетентност и профила да подават данните си сами и самостоятелно в регистъра.

В към 600 учебни заведения и детски градини текат и сега поправки, множеството от тях ще бъдат подготвени до първия учебен звънец. Ще има учебни заведения и детски градини, където ремонтните действия са по-мащабни и там реновирането ще продължи и по време на образователната година. Има подготвеност за пренасяне на образователния развой, твърдят от МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР