За поредна година, в навечерието на храмовия празник на Троянския

...
За поредна година, в навечерието на храмовия празник на Троянския
Коментари Харесай

Традиционният панаир на занаятите ще събере гости в Орешак от 15 до 18 август

За поредна година, в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично ", община Троян и Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата провеждат обичаен панаир на занаятите в Орешак.

От 15 до 18 август за гостите ще има осъществявания онлайн на известни български, италиански, испански и съветски песни.

В Националното ревю ще има артателиета на някои от най-характерните за Троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита самичък да създаде нещо своеобразно и автентично, и по този начин да се допре до духа на локалните обичаи, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Изложението Иван Чакъров. Той напомни, че съгласно преданието тази традиция датира от втората половина на 18-ти век, когато занаятчии от цялата страна се събирали, с цел да покажат своите творби.

С течение на времето панаирът се трансформира в един от най-големите в Северна България. Тук всеки клиент, с изключение на предмети на националните художествени занаяти, може да си купи и практични артикули за бита, да се наслаждения на обичайната кухня и музика. Панаирът на занаятите има четири обособени зони: за занаяти, търговия, атракции и места за хранене.

На храмовия празник на Троянския манастир /15 август/ ще се отслужи Божествена света литургия. След това е литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица " от храма на манастира до мястото, където се е направило първото знамение, оповестиха от общината в Троян.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР