За поредна година с подкрепата на община Пловдив, Мюсюлманското настоятелство

...
За поредна година с подкрепата на община Пловдив, Мюсюлманското настоятелство
Коментари Харесай

Канят на Деня на Ашурето в Пловдив


За поредна година с поддръжката на община Пловдив, Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив имат удоволствието да провеждат честването на празника „ Денят на Ашурето “. Тази година той ще се чества на 8 август, понеделник, от 12.00 часа пред Джумая джамия.

Според традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, без значение дали са християни или мюсюлмани.

Отбелязването на Деня Ашуре е мотив за сближение на цялото човечество и се смята за обща полезност на всички съществени религии.

Организаторите насочат покана към пловдивчани да се включат в празника, който ще стартира с малко одобрение и разяснение за смисъла на посланията на “Денят Ашуре ” за мир, взаимност, съгласие, съчувствие, приемливост.

„ Денят Ашуре “ е празник, който се празнува по мюсюлманския календар, само че води своя произход от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с доста значими за човешкия жанр събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща още веднъж Ева.

„ Денят Ашуре “ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават заръка от Всевишния всеки да събере каквото откри и от това да създадат манджа. Така в тази манджа има фасул, нахут, захар, жито, мляко, а през днешния ден ние я познаваме като ашуре.

Освен раздаването на ашуре пред Джумая джамия, младежи в обичайни турски носии ще почерпят гостите и с турски шербет, а по-късно ще има обред – сема, отдаден на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев.

Денят Ашуре “ 2022 година се реализира с поддръжката на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за поддръжка на празниците на етническите общности в Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР