За поредна година прогнозите на държавата за усвояването на европейските

...
За поредна година прогнозите на държавата за усвояването на европейските
Коментари Харесай

България ще загуби стотици милиони евро от еврофондовете за 2019 г.

За поредна година прогнозите на страната за усвояването на европейските фондове се разминават фрапантно с действителността. Неизпълнението на тазгодишния бюджет в частта на европейското финансиране публично се чака да възлезе на близо 400 млн. лева Много е евентуално сумата да се окаже по-висока поради розови прогнози на ръководещите за вероятното движение на осъществяване в последните два месеца на годината.
Това демонстрира анализът на данните за планувано, предстоящо и действително осъществяване на оперативните стратегии и активността на Държавен фонд " Земеделие " без директните заплащания за 2019 година Бюджетът на европейските стратегии е част от консолидираната фискална стратегия на страната и на него се дължи сериозен дял от неизпълнението в сметките на хазната, написа в.Сега.
Според първичните прогнози разноските по линия на европейските фондове за 2019 година трябваше да стигнат 4,1 милиарда лева В претекстовете към бюджет 2020 финансовото министерство е намалило тази прогноза и към този момент чака разноските да са с близо 400 млн. лева по-малко - 3,73 милиарда лева Детайли на какво се дължи неизпълнението няма. Ако се съди по достигнатото досега равнище, и поправените упования на МФ ще се окажат нереалистично високи. По данни към края на октомври разноските по линия на Европейски Съюз в консолидирания бюджет възлизат на 2,4 милиарда лева За да се осъществен новите прогнози на МФ, през ноември и декември би трябвало да се извършат разноски в размер на 1,33 милиарда лева При тези разноски няма равномерност, само че за същия интервал на м.г. - ноември и декември, сумата по това перо е стигнала към 710 млн. лева
Каква е равносметката, ще стане ясно едвам в края на януари, когато ще бъдат оповестени подробните данни за осъществяването на бюджет 2019. Големите годишни забавяния в осъществяването обаче основават съществени опасности за загуба на средства поради отсрочване за последния миг на прекалено много планове.
Справка за постигнатото осъществяване по съответни оперативни стратегии демонстрира плачевни равнища по куп значими цели. На шестата година от началото на програмния интервал има предпочитани оси с многомилионно финансиране и смехотворно осъществяване. Такава е картината при Оперативна стратегия " Транспорт ", предпочитана ос " Развитие на жп инфраструктурата ", където изплатените суми възлизат на скромните 171 млн. лева при бюджет от 1,3 милиарда лева, или 13% осъществяване. Още по-нелицеприятна е статистиката за осъществяването на приоритет " Иновации в ръководството и услугите " в превоза - тук действителното осъществяване на проектите е едвам 7,06%.
7,86% е равнището на осъществяване по приоритет " НАТУРА 2000 и запазване на биоразнообразието " по Оперативна стратегия " Околна среда ". За приоритет " Регионален туризъм ", част от Оперативна стратегия " Регионално развиване ", действително изплатените средства възлизат на 12,5% от общия бюджет. Скромно е осъществяването по огромна част от целите в Оперативна стратегия " Добро ръководство ".
Данните могат да бъдат видени на http://2020.eufunds.bg/bg/0/0/Implementation.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР