За поредна година проблемът с обществените тоалетни в София остава

...
За поредна година проблемът с обществените тоалетни в София остава
Коментари Харесай

Да намериш обществена тоалетна в София - мисия невъзможна

За поредна година казусът с публичните тоалетни в София остава настоящ и неуреден. Техният дребен брой понижа с още една, откакто тази в градинката на някогашната централна минерална баня затвори порти. Екип на БГНЕС се разноски из централната градска част, с цел да ревизира дали има работещи тоалетни. Според жителите колкото и да е техният брой, той е прекомерно дребен за двумилионен град, който претендира за европейска столица.

„ Като цяло не виждам тоалетни по парковете, градините и местата, където би трябвало да има. А в случай че има, те са незадоволителни като брой ”, съобщи Ники Николаев, който се занимава с доставка на храна с велосипед.

Според Анастасия Стойкова, която е излязла на разходка с детето си, от години тоалетните не дават отговор на потребностите на жителите, тъй като като цяло ги няма. „ Не стига, че ги няма, а където съществуват са и с работно време ”, изясни майката.

Повечето хора считат, че таксата сред 50 ст. 1 лева, която нормално посетителите би трябвало да платят, с цел да се облекчат е допустима, други обаче не виждат смисъл в това.

„ Плащането на такса, с цел да вървиш до тоалетна е цялостно безумство. Предпочитам тези пари да дам за напитка, само че не и за тоалетна ”, безапелационен е Явор Иванов.

От обиколката на екипа на организацията стана ясно, че тоалетната в парка на „ Св. Седмочисленици " освен не работи, а се употребява за основа върху, която е сложена структура на заведение. Неговите маси се слагат сред входовете на мъжката и женската тоалетна. В момента превърнатата тоалетна в кафене е затворено поради ремонта. Строителите обаче споделиха, че в плана не влиза възобновяване на функционалностите на нужника.

Тоалетната при пл. „ Възраждане ” работи, само че тя е частна и входът за нея е 50 ст.

В парка на НДК също има две тоалетни – едната е откъм „ Патриарх Евтимий ” и се самопочиства, а другата е в подлеза на двореца на културата.

Срещу 1 лева от тази привилегия могат да се възползват и посетителите на Борисовата градина, Южния парк и Зоологическата градина, където тоалетните са публични. Друга опция са 40-те химически тоалетни, които поради неприятната поддръжка не са желан вид от жителите на града. Вместо това жителите избират да вървят по заведенията, откъдето обаче незабавно реагираха, поставяйки кодове на вратите или такса за гости, които не са клиенти на заведението с оправданието, че нямат средства да оферират безвъзмездна градска тоалетна на жителите.

От Столичната община обявиха за БГНЕС, че в парковете на София през последните години са били построени 4 нови публични тоалетни - в Южния парк, в Борисовата градина и в парка на НДК. Годишната им поддръжка коства на общината 45 000 лева Ремонтирана е и тоалетната в Ротондата на Централна гара.

От „ Московска ” 33 оповестиха, че следва да бъдат построени 5 нови тоалетни в централната градска част, като част от плановете, които сега се извършват и една тоалетна в парка „ Дружба “.

От там прибавиха, че на територията на Столичната община в паркове и градини има общо 40 химически тоалетни, които са обезпечени по контракт с компания, която дава тоалетни кабини и обслужването им.

„ Обслужването включва през летните месеци всекидневен сервиз. През зимните месеци обслужването е 2/3 пъти седмично, в сходство с посещаемостта на обектите. Договорът е на стойност 84 000 лева Обслужването на химическите тоалетни през лятото коства към 7 200 лева месечно ”, подчертаха от пресцентъра на Столичната община.

Недостигът с публични тоалетни в града се дължи на обстоятелството, че огромна част от тях са били разпродадени в интервала от 2002 година до 2014 година, както и че огромна част от тях сега или не се поддържат и пустеят или са съборени и на тяхно място са се появили други здания. От общината описаха, че са създали опит да спасят една тоалетна в „ Лозенец ”, само че притежателят е отказал да им я продаде или подари. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР