За поредна година отборът на ПГДС Цар Иван Асен II

...
За поредна година отборът на ПГДС Цар Иван Асен II
Коментари Харесай

Хасковлии трети в горски многобой

За поредна година тимът на ПГДС " Цар Иван Асен II " се класира в челната тройка на отборното класиране в надпреварата по горски многобой. Националната конкуренция се организира през уикенда в Берковица.

В надпреварата участваха общо 10 тима, като два от тях бяха от Сърбия. Пред хасковлии са само профилираните гимназии по горско стопанство във Велинград и Чепеларе. Призовото класиране реализираха зрелостниците Валентин Вакрилов, Гюнер Реджеб, Росен Динков и Атанас Владимиров с ръководители инж. Недрет Касим и Диана Конгалова.

Първият стадий на надпреварата е самостоятелен, като включва прекосяването на горски терен, трасето е с дължина 2 км. По него е имало разнообразни пунктове – за пукотевица с пушка, садене на фиданки, състезателен лов на риба, различаване на дървесни типове, заболявания и вредители по тях.

Вторият стадий е екипен и включва отсичане на дърво, кастрене, разкройване на шайби, демонтиране и сглобяване на моторен трион. Нашите са се показали чудесно макар неприятното време и 6-часовия нескончаем дъжд.

Голямо усещане на състезателите от Царската гимназия са създали противниците им от Сърбия, които са били извънредно добре готови в дисциплините отсичане на дърво и рязане с моторен трион. В западната ни съседка се обръща повече внимание на практическите занимания, по тази причина сърбите бяха същински факири в тези дисциплини, посочи инж. Касим. Бяхме поканени да се включим в съревнование сред Сърбия, Австрия, Словения и други страни по практическите дисциплини, само че им казахме, че можем да се включим след две години, тъй като се изисква специфична подготовка за това, добави тя.

Деканът на факултет " Горско стопанство " в Лесотехническия университет в София доцент доктор Мариус Димитров, който е бил посетител на надпреварата е дал висока оценка на конкуренцията. Той е дал право всички учасници в надпреварата да бъдат признати за студенти във факултета без приемни изпити.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР