За поредна година общопрактикуващите лекари, подкрепени от Българския лекарски съюз,

...
За поредна година общопрактикуващите лекари, подкрепени от Българския лекарски съюз,
Коментари Харесай

Искането на лекарите и за децата да се плаща потребителска такса ядоса пациенти

За поредна година общопрактикуващите лекари, подкрепени от Българския лекарски съюз, желаеха и за децата да бъде въведена потребителска такса когато посещават джипито. Това обаче срещна отпор от страна на пациентски организации, които са на мнение, че за част от хората заплащането на такса е непостижимо.

Лекарите са срещу обществена политика на техен тил

В момента децата са освободени от такса с презумпцията да имат по-добър достъп до здравни грижи. Личните лекари обаче са на мнение, че провеждането на сходен тип “социална политика “ не би трябвало да е за сметка на техния безплатен труд, а е редно страната да субсидира тази активност, както да вземем за пример прави за пенсионерите.

В момента потребителската такса, която хората над 18 година заплащат при посещаване на джипито е 2.90. Пенсионерите заплащат 1 лев, а остатъкът до 2.90 се компенсира с държавна дотация. За задачата Министерството на здравеопазването превежда пари на здравната каса, която от своя страна компенсира лекарите. Личните лекари и БЛС упорстват същият принцип да залегне и във връзка с децата.

Темата не за първи път излиза на дневен ред, защото и преди години е дискутирана при дебатите по Законигте за бюджета на НЗОК. Управляващите даже са давали поръчка, че може да се мисли страната да заплаща за прегледите като форма на поддръжка за педиатрите и детското опазване на здравето. Към реализирането на концепцията обаче по този начин и не се пристъпи. Тя не намира отражение и в тазгодишния проектобюджет на НЗОК. В момента следва гледането му на второ четене в Народното събрание и натискът от страна на съсловните лекарски организации за решение на въпроса предстоящо се ускорява.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР