За поредна година, на прага на зимния сезон, опасна течност

...
За поредна година, на прага на зимния сезон, опасна течност
Коментари Харесай

Внимавайте! Разпространява се опасен продукт в търговската мрежа

 За поредна година, на прага на зимния сезон, рискова течност за чистачки залива комерсиалната мрежа и заплашва живота на хиляди българи. Става въпрос за артикули за топене на автомобилните стъкла, които са с високо наличие на МЕТАНОЛ.

Това е в цялостно нарушаване на европейското и национално законодателство, което от 2018 година година насам не разрешава изцяло в зимните течности за чистачки да има разполагаем метилов алкохол под каквато и да е форма в централизация над 0,6%, написа " Блиц ". 

Оказва се обаче, че недобросъвестни производители укриват рисковото вещество, като изписват непознати за елементарния човек химически термини, с което заблуждават изцяло хората.

Точно заради тази причина, при започване на годината от асоциация " Активни консуматори “ направиха и своя инспекция в акредитирана лаборатория, анализирайки новите за пазара артикули от марката " SEVAN ", на които е изписано, че главната им съставна част е " ПОЛИМЕТИЛАМИН “. Проверката потвърди, че въпросното вещество се употребява единствено като надпис върху етикета. В реалност обаче тези зимни течности съдържат чист МЕТАНОЛ и то в концентрации, надхвърлящи 45 пъти допустимите правила.

За страдание, макар многократните предизвестия на асоциация " Активни консуматори “, сега отровната течност за чистачки още веднъж се продава всеобщо и то на фона на съществуваща законодателна възбрана, която планува санкция до 100 000 лева

" Опитите за заобикаляне на разпоредбите от производители в никакъв случай няма да престанат, даже по време на пандемии, само че е значимо те да бъдат спирани в зародиш “, разясниха тогава от сдружението и допълниха, че когато един артикул в нарушаване не бъде глобен в точния момент, това води до появяването на нови извършители на пазара, като по-късно е доста по-трудно те да бъдат пресечени.

Тъй като става въпрос за рисков за човешкото здраве артикул, умело да прави нужните инспекции е Министерството на здравеопазването посредством основния държавен здравен контрольор и районните здравни инспекции. Сега, около пандемията от COVID-19, те имат и доста друга работа, само че това не може да бъде опрощение за безучастие по отношение на контрола на такива рискови артикули.

През годините Главният хигиеничен контрольор доктор Ангел Кунчев неведнъж е предупреждавал за заплахите от метанола и че токсичните артикули вредят най-много на здравето на децата. Според него метаноловите изпарения влизат най-често в купето, през работещия вентилатор на климатика през зимата.

Освен, че може да провокира злополука, метанолът може да нанесе и по-тежки вреди на водачите. След поемане на метанолови пари се следят главоболие, гадене, повръщане. Следват припадъци и загуба на зрение, а според от погълнатото количество изходът може и да е летален.

Водещо автомобилно списание в Германия също предизвестява: " Проблемът е, че когато се употребяват течности за чистачки, съдържащи 24% метанол, при пътешестване на дълги дистанции или при престой в кабината на автомобила над 4 часа, се получава същото отравяне, както когато метанолът е бил непосредствено обхванат. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР