За поредна година на Богоявление Община Девня организира ритуал по

...
За поредна година на Богоявление Община Девня организира ритуал по
Коментари Харесай

Варненец спаси Разпятието от водите на рeка Девненска

За поредна година на Богоявление Община Девня провежда обред по избавяне на Светия кръст от водите на р. Девненска. 10 мъже участваха в съревнованието, като пръв до Разпятието преплува 35-годишният варненец Лъчезар Стоянов. По традиция ритуалът приключи с мъжко хоро в светената речна вода.

Кметът Свилен Шитов награди спасителя с дървен кръст и златна монета, като му пожела здраве, шанс и триумфи. Преди това отец Марин и отец Никифор отслужиха церемониален богоявленски водосвет и молебен за здраве и благополучие.

За всички участници и фенове общината обезпечи вино, мезета, сладки и топли питиета. За празничното въодушевление на всички се погрижиха и самодейците от читалище „ Отец Паисий “, които извършиха фолклорна стратегия.



„ Благодаря на съорганизаторите от комплекс „ Вълшебен извор “, на свещениците от Девненската енория, без които празникът нямаше да е толкоз същински и изпълнен с нематериалност, на самодейците от читалище „ Отец Паисий “ и на всички смели мъже, които скочиха във водата! Пожелавам на имениците и на всички останали здраве, благополучие, шанс и дано бъдем по-добри един към различен “, прикани кметът на Община Девня Свилен Шитов.  



По-късно градоуправникът, представители на локалната власт и духовенството уважиха 172 години от рождението на Христо Ботев. Пред бюст паметника на поета бунтовник във възрожденския ъгъл на новия градски парк те отдадоха респект пред подвига на националния воин, след което поставиха венци и цветя.  



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР