За поредна година големите български опери и оркестри ще изнесат

...
За поредна година големите български опери и оркестри ще изнесат
Коментари Харесай

Опера под открито небе: летните фестивали от Магурата до Царевец

За поредна година огромните български опери и оркестри ще изнесат продукциите си навън пред величествените гледки на естествени и културни забележителности. От шлепове на Дунава до пещери, от София и Пловдив до Велико Търново, Белоградчик и Видин, ето дестинациите за феновете на класическата музика навън през 2017 година

На 30 юни в парка на Военната академия стартира обичайният фестивал " Опера в парка " на националната опера. Откриването му е с балетите " Петрушка " и " Жар птица ", а до 16 юли с по няколко дати ще бъдат показани още " Зорба гъркът " и " Дон Кихот ", операта на Росини " Пепеляшка " и четири опери за деца: " Трите прасенца ", " Мечо Пух ", " Вълшебната флейта " и " Червената шапчица ".

По същото време, само че в пред двореца в парк-музей " Врана " Софийската филхармония провежда летния си фестивал " Сподели музиката ".Идния уикенд там ще прозвучат творби на композитори като Чайковски, Верди и Вивалди в осъществяване на оркестъра и хора на филхармонията (на 30 юни), кросоувър план на джазмените Антони Дончев, Теодосий Спасов и Валентин Геров (на 1 юли) и програмата " Нощ в Мадрид " на " Кварто квартет " и другари. През деня пък ще има стратегии за деца. Билети за съответните събития се оферират на уеб страниците на Софийската опера и на Филхармонията, както и в техните каси.

Пловдив

В Пловдив Античният спектакъл семейства наOpera Open - обичайния фестивал на Пловдивската опера, до 29 юли. След две министър председатели на трупата - на " Травиата " и балета " Ромео и Жулиета " през юни програмата продължава от 6 юли с посетители от Европа и света. Сред акцентите са взаимната продукция на " Дон Кихот " от Минкус с Македонската опера и балет (6 юли), постановката на Театро Реджо ди Парма със " Силата на ориста " (реж. Стефано Пода, дир. Диан Чобанов и със звездите на пловдивската опера (15 юли), както и концертът на Камерата Страдивариус Oркестър от Холандия, която ще събере за пръв път на българска сцена 12 инструмента от епохата на Страдивариус на 23 юли.

Велико Търново

Тази година фестивалът " Сцена на върховете " на крепостта Царевец ще продължи от 8 юли до 8 септември, а на сцената ще се изявят оперите от Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас. За пръв път ще вземат участие и артистите от великотърновския Музикално-драматичен спектакъл " Константин Кисимов ".


© Софийска опера

" Дон Кихот ", Софийска опера и балет

Откриването е с операта " Кармина Бурана " от Карл Орф и балета " Болеро " по музика на Морис Равел в постановки на Бургаската опера. На 14 юли е операта " Лучия ди Ламермур " от репертоара на Държавна опера - Стара Загора. Този спектакъл ще гостува още един път на 26 август със " Селска чест " от Пиетро Маскани и балeта " Делвата " от Алфредо Казела.

В афиша на фестивала още са оперите " Мария-Десислава " от Парашкев Хаджиев, която ще бъде показана на 4 август от Държавна опера - Русе, " Манон Леско " от Джакомо Пучини на 11 август в осъществяване на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, " Норма " от Белини на Бургаска опера – на 19 август, и " Травиата " на Джузепе Верди на Пловдивската опера – на 28 август.

Мюзикълите ще бъдат показани от " Котките " в осъществяване на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, премиерното заглавие на Държавна опера - Пловдив, " Коса " - на 5 септември, и оперетата " Цигански барон " от Йохан Щраус, режисура на Музикално-драматичния спектакъл в града " Константин Кисимов ". Финал на музикалното събитие ще сложи Държавна опера - Русе, с " Трубадур " от Джузепе Верди на 8 септември. Подробна стратегия и информация за билетите има на туристическия уебсайт на Велико Търново.

Белоградчик

От 21 юли стартира второто издание на " Опера на върховете - Белоградчишките скали ", което ще продължи до 6 август и ще включи специфичен Вагнеров театър в три елементи в пещерата Магура. В първия двор на Белоградчишката цитадела основателите от Софийската опера ще показват постановките си " Набуко ", " Мадам Бътерфлай " и " Пепеляшка ", както и балетите " Зорба гъркът ", " Кармен - Рапсодия в синьо " на Бизе-Шчедрин и Гершуин, както и " Дон Кихот " на Лудвиг Минкус. А спектакълът пърформанс, озаглавен " Вагнер Магура: Богове, великани, джуджета и валкюри ", ще бъде показан на два пъти - сред 21 и 23 юли и от 27 до 30 юли, като всяка от вечерите ще е в друга част на пещерата Магура.

Видин

Се включва за първи път в лятната оперна карта на България със личен фестивал - " Крепост на вековете Баба Вида " от 4 до 13 август. Освен в едноименната цитадела постановки ще има на площада пред Стамбол капия, както и на шлеп на Дунава, а постановките ще са на Софийската опера.


© Софийска опера

Из " Пепеляшка ", режисура на Софийска опера и балет

За фестивала се строят три подиуми - в крепостта Баба Вида, където ще бъде показана операта за деца " Шегобишко на Острова на чудесата " на Георги Костов; на площад " Бдинци " пред Стамбол капия, където ще се изиграят балетите " Лебедово езеро " на Чайковски и " Зорба гъркът " на Микис Теодоракис; а също ще бъде издигната сцена на шлепа на р. Дунав, на която ще бъдат сложени оперите на Пучини " Мантията " и " Джани Скики ".

Информация за стратегиите на последните два фестивала, както и за билети, има на уеб страницата на столичната опера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР