За поредна година движението и доходността на акциите почти няма

...
За поредна година движението и доходността на акциите почти няма
Коментари Харесай

Отчетите на публичните компании: Рекорди и полъх на забавяне

За поредна година придвижването и доходността на акциите съвсем няма връзка с финансовите резултати на сдруженията

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Дали, какъв брой и по какъв начин световните страхове от вируса COVID-19 ще се отразят в резултатите на българските компании, към момента е тематика в развиване. Но наличните данни в консолидираните доклади за предходната година, въпреки и пъстри, към този момент демонстрират резултата от забавянето в Европа, както и въздействието на смяната в цените на първични материали и материали. Не на всички места има и сдружения, отчитащи върхове или просто напредък.

Общата картина обаче е значима. Макар и с известно закъснение докладите на обществените сдружения са първият по-ясен знак какво се случва в корпоративния бранш в страната. За съпоставяне, непубличните би трябвало да разгласяват по закон докладите си до края на юни. Националната статистика към този момент регистрира напредък на Брутният вътрешен продукт от 3.4% през предходната година. Приходите и облагите на някои от най-големите борсово търгувани компании са се повишили с много над този ритъм, има такива и под него, както и със спад. При множеството от тях обаче работят характерни фактори и по тази причина не постоянно сравнението им с растежа на стопанската система е съответен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Еднократните подсладители на холдингите

За съвсем лишената от събития фондова борса в България през предходната година въпреки всичко се случиха някои, които се отразяват и в докладите. След придобиване на цялостен надзор " Доверие единен холдинг " стартира да консолидира молдовската банка Moldindconbank (77.6%), което непосредствено се отрази върху приходите и облагата на някогашния приватизационен фонд. И по тези индикатори, въпреки и с еднократен резултат, се показва най-добре. Печалбата е резултат основно от разликата сред добитите активи (277.3 млн. лева.) и цената, платена за тях - 99 млн. лева Извън голямата облага " Доверие " става и най-големия някогашен приватизационен фонд по равнище на общите доходи, измествайки " Синергон холдинг ". Освен това " Доверие единен холдинг " е едно от изключенията от Sofix и BGTR30, които носят добра рентабилност, а в тази ситуация холдингът е водач по този индикатор с над 50% към 10 март, по данни на БФБ. Консолидацията на молдовската банка и отражението й в доклада се придвижва и в консолидираните резултати на " Софарма ". Фармацевтичната компания и близки до нея компании управляват " Доверие единен холдинг ", а еднократният резултат се трансферира и в нейния доклад, като съгласно отчета за активността става въпрос за 45.5 млн. лева от общия чист резултат в размер на 89.6 млн. лева Принос за крайния резултат обаче дава и растежът на приходите от продажби вследствие на покачване както на вътрешния, по този начин и на външните пазари на медикаменти и консумативи.

Контролираният от Бедо Доганян холдинг излиза за първи път на облага от години. Основният му актив е търговецът на горива и строителни материали " Топливо ", чиито продажби обаче се намаляват и той трайно е на загуба. Причината за позитивния резултат на холдинга майка е в продажбата на " Гранд хотел Пловдив " (бившия " Новотел " ), който беше платен през предходната година, на Сава Чоролеев. Така за две години " Синергон " се раздели с два от основните си актива в туризма - пловдивският " Новотел " и хотел " Европа " в Слънчев бряг, чийто покупател също беше Чоролеев. Според доклада на холдинга принос за растежа на приходите носят и продажбите на електрическа енергия. В портфейла на групата е търговецът на ток " Синергон енерджи ".

Влиянието на суровините

Разнопосочно е представянето на огромните индустриални и машиностроителни компании, където съществено въздействие оказват котировките на стоковите тържища. Продажбите на производителя на батерии " Монбат ", който се занимава и с преработване на олово за суровина, мощно се покачват, а с още по-голям ритъм пораства и облагата.

Заради по-ниските цени на алуминия приходите и облагата на шуменския производител " Алкомет " се намаляват. Природният газ е основен фактор при производителя на торове " Неохим ". Приходите на компанията доста са нарастнали, само че разноските са се нараснали вследствие на повишаването на природния газ. Така втора поредна година сдружението е на загуба, въпреки и да съумява да я свие през 2019 година

Димитровградският цех обаче може да се окаже и един от най-печелившите от новодоговорената по-ниска цена на газ, която влиза със задна дата. От управлението неколкократно предупреждаваха през предходната година, че компанията изпитва проблеми поради " извънредно високата цена на газа ". По тази причина беше отсрочено и подновяването на производството след прекъсването за планов ремонт през лятото. По тази причина компанията се принуди и да се раздели с част от личния състав си.

Първите признаци за закъснение на външните пазари пристигнаха и от доклада на " Стара планина холд ". Ръководството беше заложило спад, като се оказа, че крайният резултат въпреки всичко е малко по-добър от предстоящото. Спадът в приходите идва от забавянето на стопанските системи в Западна Европа. " Спадът на продажбите е резултат на към този момент обрисуваните рамки на рецесията в индустриалното произвеждане на водещите стопански системи на Европейски Съюз ", показват от " Стара планина холд ". Основните компании в портфейла са " М+С хидравлик " и " Хидравлични детайли и системи ", от чиито резултати идва и главният спад. Подобна наклонност и усилване на спада чака управлението и през тази година, въпреки те да са правени преди разгръщане на казуса с ковид. Заради закъснение на външните пазари има спад и в резултатите на производителя на радиатори " Корадо България ". Компаниите, които разгласяват месечни данни за продажбите, демонстрират основни спадове и при започване на 2020 година Консолидираните доходи на " Стара планина холд " се намаляват през януари с над 11%, като прогнозите за февруари за леко ограничение на спада до 7.75%. При " Софарма " през февруари се регистрира 22% стесняване на продажбите на годишна база, което се движи главно от външните пари - 30% спад, при 1% спад на вътрешния.

Две от фирмите с най-голямо покачване на приходите за 2019 година са в бранша на земеделието - " Адванс терафонд " и " Елана агрокредит ". Първото е сдружение със специфична капиталова цел (АДСИЦ), което отдава под аренда имоти и търгува със земеделска земя. Последното перо като цяло заема по-малък дял в приходите и крайния финансов резултат през последните години. Към края на предходната година компанията има 203 хиляди дка земеделска земя, както и по-малки терени в градски региони и такива в регулация. Под наем и аренда са 163.5 хиляди дка към края на 2019 година, демонстрира докладът. Печалбата обаче пада поради покачване на разноските.

Печалбите порастват, акциите не

Финансовите резултати обаче оказват едва въздействие на цените на акциите, като там играят повече характерни за нашата борса фактори, като ниската ликвидност и неналичието на нови и огромни вложители. Малко са фирмите, които за последната година са нараснали капитализацията си. " Доверие единен холдинг " донесе добра рентабилност за акционерите си. Силно нарасналата облага поради внезапно стесняване на разноските вкара и " Трейс груп холд " при печелившите. " Спиди " също е измежду печелившите акции, като възходът на стопанската система през последната година явно се отразява добре на куриерския бизнес. През тази седмица обаче показателите се сринаха - единствено в понеделник Sofix загуби към 10%, а някои акции изтриха забележителна част от цената си и облагите, а при други загубите се задълбочиха. След което пристигна малко възобновяване, само че още веднъж си пролича главният проблем с локалния пазар и неналичието на ликвидност - предложения продава имаше, само че по доста позиции просто липсват купувачи. Още един фактор за спад. Така, до момента в който българската борса през последните години стоеше надалеч от международните върхове на световните тържища, в този момент реши да се включи в синхрон, само че с техния спад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР