За поредна година днес върховете Шипка и Свети Никола ще

...
За поредна година днес върховете Шипка и Свети Никола ще
Коментари Харесай

Честваме 142 години от Шипченската епопея

За поредна година през днешния ден върховете Шипка и Свети Никола ще обединят хиляди хора от цялата страна на обичайните тържества, отдадени на 142 години от Шипченската епопея. През 2019 година се навършват и 85 години от издигането на Паметника на Свободата, напомня БГНЕС.
Тържествата на Шипка минават под патронажа на президента на България, а началото им тази година стартира от 21 август в Габрово. В Казанлък, събитията, свързани с боевете на именития връх и с построяването на Паметника в чест на починалите герои, бяха почетени още на 23 юли с изложбата „ Строителите на Паметника на Свободата “. Експозицията, която съдържа неповторими снимки и документи, както и златният ключ на Паметника, ще бъде открита на 21 август в Габрово.
В кулминационния ден на 24 август ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир, а три туристически лъча потеглят към връх Шипка – от Соколския манастир, от местността „ Узана ” и от храм „ Рождество Христово ” при Шипченския манастир. Точно в 12.00 часа стартира формалната част, мястото е тържественият метод с каменните барелефи към Паметника на Свободата. От 13.30 часа е историческата възстановка на събитията отпреди 142 години, която ще бъде на централната височина.
Национално честване Шипченска епопея се организира под патронажа на Президента на Република България и се провежда от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “ – Габрово, ХГ „ Христо Цокев “, Държавен списък – Габрово.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР