За поредна година Български фонд за жените (БФЖ) предлага напълно

...
За поредна година Български фонд за жените (БФЖ) предлага напълно
Коментари Харесай

Безплатни консултации с психолог или юрист за жертви на домашно насилие

За поредна година Български фонд за дамите (БФЖ) предлага изцяло безвъзмездни съвещания на претърпели домашно принуждение от цялата страна. Проектът обезпечава достъп до самостоятелна онлайн първична правна и психо-социална помощ, която е от сериозно значение, както и до леснодостъпна информация по тематиката.

Помощта ще доближи и до лица от дребни и отдалечени обитаеми места чрез гъвкавите онлайн форми за консултиране и ориентиране, както и благодарение на национална осведомителна акция. Ще бъде възложен и достъп до информация на лица с повреден слух, за които има малко благоприятни условия за включване и шерване, като бъде обезпечен жестомимичен превод на онлайн срещите.

За да се запишете за безвъзмездна консултация с правист или психолог, е належащо единствено да попълните този формуляр.

Програмата включва три съставния елемент: 

Психо-социално онлайн самостоятелно консултиране : Програмата, както и другите две, ще се реализира 3 месеца (от август до края на октомври 2021 г.), по поръчка на потребителите. Консултациите ще се правят онлайн през Вайбър, Зуум или Скайп (или различен подобаващ и наличен за потребителите инструмент).

Желаещите имат опция да изпратят поръчка за специалист: психолог, обществен служащ или различен съветник и да се договорят за реализиране на консултацията.

Програмата е конфиденциална и предопределена за хора, които са в обстановка на домашно принуждение или са в рецесия, в резултат на случай с домашно насилие; желаят да получат информация по отношение на методите и опциите да се защитят; нуждаят се от поддръжка, с цел да си изяснят какво биха желали да предприемат; нуждаят се от поддръжка, с цел да се почувстват устойчиви в подхванати стъпки, свързани с излизане от обстановка с принуждение или съкращаване на рисковете от нови произшествия.

Юридическо онлайн самостоятелно консултиране : Желаещите да получат конфиденциална консултация имат опция да изпратят поръчка за специалист: юрист/адвокат/медиатор и да се договорят за реализиране на консултацията. Програмата включва: изслушване; идентифициране на правния проблем; ориентиране към съответстващи институции, организации и услуги; подкрепяне в процеса по правене на молба за издаване на заповед на незабавна защита/защита по общия ред по Закона за отбрана от домашно принуждение. Внасянето на изясненост за следствията от възможни правни дейности оказва помощ за превъзмогване на страха на лицата, потърпевши от домашно принуждение при взимане на решение, което да им подсигурява ефикасна отбрана.

Онлайн профилирани съвещания за пълнолетни лица, причинители на домашно принуждение . Програмата е налична за непринудено включване на лица, които имат съзнателен проблем с упражняването на домашно принуждение и преодоляване на експанзията. Програмата цели: обезпечаване на конфиденциалност; влияние за смяна на настройки и ценности; разбор на обстановките, в които клиентите реагират агресивно; ориентиране към краткосрочни до средносрочни услуги; насърчаване у клиентите на нови тактики за справяне в конфликтни обстановки.

За всяка от трите разнообразни вида съвещания се попълня една и съща регистрационна форма, в която се прецизира типа на поддръжката, от която имате потребност.

Освен самостоятелните съвещания, се планува и провеждането на три осведомителни онлайн срещи (уебинари), в които специалисти ще отговорят на въпросите на участниците и ще ги срещнат със стъпките за излизане от токсична връзка. Освен това към този момент се организира и осведомителна акция, която среща необятната общност с най-разпространените форми на принуждение и опциите за приемане на поддръжка. Подробности можете да намерите на сайта на Български фонд за дамите и в loveerrors.bg.

Платформата  " Заблуди в любовта ", основана от БФЖ, се трансформира в сериозен информативен източник за девойките и младите дами, намиращи се в рискова връзка, за това по какъв начин да разпознават първите признаци на принуждение. Тя прерасна в самобитен център на поддръжка – посредством поредицата уебинари и самостоятелни съвещания с адвокати и психолози аудиторията получи практическа помощ. За да се надгради тази процедура, в сегашния план се предвижда създаването на серия от просветителни видео материали, които налично и ясно дават отговор на най-често задаваните въпроси от евентуалните жертви на домашно принуждение. Чрез видео анимация ще се дават кратки и съдържателни препоръки, упътвания и потребна информация.

Проектът на Български фонд за дамите е ориентиран към лица, потърпевши от домашно принуждение, лица упражняващи принуждение или такива, живеещи в среда на домашно принуждение, в това число очевидци. Преживелите домашно принуждение лица се сблъскват с живот, следен от причинителя на домашно принуждение, липса на налична информация по тематиката и на потенциал за търсене на помощ, компликации в търсенето и приемането на правдивост при използването на Закона за отбрана от домашно принуждение.

 
На всеки 2 седмици жена в България губи живота си от ръката на непосредствен
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР