За поредна година България ще се включи в Европейската седмица

...
За поредна година България ще се включи в Европейската седмица
Коментари Харесай

България се включва в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ

За поредна година България ще се включи в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която ще се организира сред 17 и 24 ноември.
Информационна акция „ Върни лентата. Спомни си. Тествай се “ е ориентирана особено към хората, родени сред 1945 и 1965 година (т.нар. baby boomers), при които в предишното е имало нараснал риск от заразяване с вируса на хепатит С, защото той е открит едвам през 1989 година
В рамките на самодейността, уредниците Сдружение ХепАктив и Сдружение Здраве без граници ще дават безвъзмездни проучвания за хепатит В, С и ХИВ, като резултатите биват подготвени за 15 минути. Освен, че са бързи, тестванията са безвъзмездни и анонимни. Не е нужно авансово записване.
Организаторите изясняват за какво поколението baby boomers би трябвало да се изследва за хепатит С - доста от хората са били инфектирани с вируса през 70-те и 80-те години на предишния век при кръвопреливане, интервенции или зъболекарски манипулации; до 1992 година дарената кръв не е била изследвана за хепатит С; вирусът на хепатит С може да поврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години.
Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развиване на рак на черния дроб. Според отчет на Световната здравна организация от 2017 година 71 млн. са хората, инфектирани с хепатит С в международен мащаб. У нас се допуска, че те са към 94 000. В България от 2016 година е въведена най-модерната терапия за лекуване на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС). Тя се поема напълно от НЗОК и с нея може да се реализира изцеление на заболяването до близо 100%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР