За пореден път управляващите се захващат да преправят мерките срещу

...
За пореден път управляващите се захващат да преправят мерките срещу
Коментари Харесай

ГЕРБ и патриотите преправят антикорупционните мерки срещу общинарите

За следващ път ръководещите се захващат да преправят ограниченията против корупцията и спора на ползи при общинските съветници.

През 2018 година Данаил Кирилов, сегашен правосъден министър, а тогава народен представител от ГЕРБ, и сътрудника му от Движение за права и свободи Хамид Хамид пробваха да извадят общинарите от кръга на лицата, проверявани по линия на антикорупционния закон . Скандалната им концепция беше атакувана от всички направления, в това число от прокуратурата, което ги принуди да правят отстъпка. Въпреки това депутатите не се отхвърлят да създадат по-лесен живота на представителите на своите партии в локалната власт.

Този път ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” внасят ремонти в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА). Управляващите са се прицелили в текста, съгласно който общински консултант няма право да взе участие във компания, която има подписани контракти с неговата община или с търговски сдружения с общинско присъединяване, или с общински предприятия.

Вносителите настояват, че са получили недоволства от сдруженията на общините и на ръководителите на общински препоръки , че с наредбата не се прави разлика сред контракти от друг темперамент, нито се взима поради, че доста от договорите били подписани преди общинарите да заемат длъжностите си. „ Някои от договорите обаче са осъществени и не могат да бъдат развалени без обилни имуществени и вещно-правни последствия... Това основава неустановеност в статута им и в състава на новоизбраните общински препоръки ”, написа в претекстовете към законопроекта.

Затова ръководещите желаят цитирания нагоре текст в ЗМСМА да отпадне и да се размени с едно изречение – че общинските съветници не могат да правят действия, с които нарушават възбраните и рестриктивните мерки, свързани с осъществяването на висша обществена служба. Последните са най-общо изложени в антикорупционния закон.

С друга смяна се дава повече време на новоизбрани общински съветници да се съобразят със законовите условия против спора на ползи . Сега срокът е един месец от оповестяването на изборните резултати. Управляващите обаче желаят да стане един месец от полагането на клетвата.

Освен това ГЕРБ и патриотите държат да се запише в закона, че членовете на общинските препоръки, в това число ръководителите им, нямат частен интерес, когато гласоподават общинските бюджети и своите хонорари . Като претекст за уточнението се сочат сигнали и даже решения на държавната антикорупионна комисия, че сходни гласувания вкарват общинарите в спор на ползи. Според ръководещите от такава интерпретация излиза, че всички общински препоръки са в спор на ползи, и това ще накара членовете им да не вземат участие в приемането на бюджетите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР