За пореден път светът отбелязва Деня на джаза, който е

...
За пореден път светът отбелязва Деня на джаза, който е
Коментари Харесай

30 април е Световен ден на джаза

За следващ път светът отбелязва Деня на джаза, който е разгласен през ноември 2011-та година от ЮНЕСКО, с цел да се означи приносът на джазовата музика в междукултурния разговор.
 Мирослава Кацарова: Музицирането е рицарско занятие
Датата е оповестена от Генералния секретар на организацията и от Хърби Хенкок - именит джазмен, дипломат на ЮНЕСКО за междукултурен разговор и ръководител на Института за джаз " Телониъс Монк ". Хърби Хенкок е една от главните фигури в историята на джаза. През 2012 година Международният ден на джаза е приет и от Организация на обединените нации.

Джазът ( jazz) е музикален жанр, който поражда в първата половина на 20 век в южните елементи на Съединени американски щати и съчетава в себе си африкански и европейски музикални обичаи. Съчетава американска известна музика от XIX-ти и XX-ти век.Това е явно от присъщите му черти, които включват суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Липсата на закрепени правила го трансформира в един от най-жизнените и разнородни музикални жанрове в света.

За първи път думата джаз стартира да се употребява на западния бряг на Съединени американски щати и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година. Според Уолтър Кингсли думата е от африкански генезис, само че някои смятат, че е от арабски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР