За пореден път се видя, че това Народно събрание е

...
За пореден път се видя, че това Народно събрание е
Коментари Харесай

Опозицията: Кворумът в Народното събрание не е наша работа

„ За следващ път се видя, че това Народно заседание е изпразнено от наличие. Позиция на Борисов e, че да се обезпечи кворум за работата на Народното събрание е отговорност на ръководещото болшинство. Но ГЕРБ не съумяха да се съберат, с цел да проработи Народно събрание. “ Това съобщи секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Филип Попов след проваления опит за обезпечаване на кворум за работа на Народното събрание и разпускането на депутатите.

Той акцентира, че в залата е имало народни представители от всички парламентарни групи, само че е явно ГЕРБ и Оперативна програма не могат да обезпечат болшинство за работа на Народното събрание. Социалистът напомни, че на 17.07.2014 година Бойко Борисов декларира: „ Аз ще дойда в Народното събрание, с цел да създадем кворум и да гласуваме оставките на държавното управление на Орешарски “. Той акцентира, че в този момент нещата стоят по същия метод. „ Българска социалистическа партия за България “ е при хората и в Народното събрание, само че обвързване на ръководещите е да си обезпечат кворума. За нас този парламент е изпразнен от наличие. Ние сме тук, работим по значимите законопроекти, по бюджета, само че всеки да си поема отговорностите и отговорността. Да бъдат по този начин общителни, да си обезпечат кворума, с цел да работи Народно събрание “, съобщи Филип Попов.

„ Когато държавното управление на Борисов подаде оставка, ще се записваме сигурно всички 79 народни представители от ПГ на Българска социалистическа партия за България “, съобщи от своя страна зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов. „ Това държавно управление не е способно да води България по добър път. Чакаме да подават оставките си “, заключи Проданов.

Кворумът в това Народно заседание не е работа на опозицията, съобщи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.  Това е откъс, а не мое изказване, разяснява той.

През 2013 година водачът на ГЕРБ бойкотира съвещание на Народно събрание за желан избор на съмнение на кабинета „Орешарски“. „ Защо ще им върша кворум бе? Ако не дойдат на работа, за какво да се записваме за днешното съвещание? “, заяви тогава Борисов и добави, че това било работа на болшинството и на ръководителя на Народното събрание.

Депутатите, които през днешния ден не бяха в зала, демонстрират държание, което не е съотносимо с това, за което техните гласоподаватели са ги избрали, заяви от своя страна пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На въпрос по какъв начин ще разяснява протеста на опозицията през днешния ден, Цветанов отговори: „ Когато нямаш други политически причини, преминаваш към подобен дневен политически ред. Това е държание, което не е съотносимо с това, за което техните гласоподаватели са ги избрали да бъдат тук “. Цветанов уточни, че за това, че няма пленарно съвещание са отговорни всички, които не са се записали.

Попитан за какво болшинството не можа да събере своите депутати, Цветанов отговори, че има хора, които са в командировка. „ Това са към 10-12 души. Те извършват своите задължения, свързани с парламентарните измерения в Европа. Но ще понижим тези командировки, с цел да може да имаме болшинство и да организираме парламентарни съвещания “, сподели още Цветанов.



Всички депутати, които по неуважителни аргументи провалиха кворума, ще бъдат глобени, съобщи пред публицисти ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„ Изключително съм разочарована, тъй като мисля, че тук има виновни хора, които са пристигнали да работят, а не да показват „ Визията “ си в работно време. Има доста време да се показва и да се вършат приемни по общините там, откъдето са депутатите “, сподели още Караянчева и уточни, че в пленарните съвещания би трябвало да вземат участие всички.

„ Много съм разочарована, тъй като през днешния ден имаше извънредно значими точки, които трябваше да минат, а се оказа нулев ден. Тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат заплащане – 2/3 от възнаграждението за през днешния ден ще им бъде отнето. Визирам всички, които не са били в зала по неуважителни аргументи “, изясни тя и уточни, че тези, които имат извинителни аргументи, няма да бъдат глобени. „ Включително и тези, които бяха в зала, само че не се записаха, ще бъдат глобени. Видях, че никой от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които бяха в зала, не се записаха “, разяснява Караянчева.

Тя посочи, че има депутати, които тя е командировала и през днешния ден не са участвали в зала. „ Но към този момент ще уточнявам командировките “, изясни Караянчева. „ В сряда, четвъртък и петък апелирам народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата. По този метод рейтингът на Народното събрание няма да се вдигне “, сподели още тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР