За пореден път се готви нагъл опит за ръст на

...
За пореден път се готви нагъл опит за ръст на
Коментари Харесай

Индустриални производители възразяват срещу готвените цени на тока от 1 юли

За следващ път се готви безочлив опит за растеж на крайните цени на електрическата енергия. Това декларират в писмо до медиите няколко организации на бизнеса - Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ) и Българската камара на химическата индустрия (БКХП).

Източник на тяхното терзание е съставният елемент, който взе участие във образуването на цената на тока, прочут като " отговорности към обществото ". Според организациите готвеното покачване в цената на този съставен елемент е от 37.25 лева за мегаватчас на 55 лева

Към това без всякаква логичност и макар категорично решение на Конституционния съд се планува в допълнение в цената да се включат и над 20 млн. лева за ВЕИ централи, изключени от режима за преференциални цени след намесата и на Европейската комисия, се показва в писмото.

Организациите се притесняват и от различен източник на повишаване, имайки поради настояването на синдикатите в " Мини Марица-изток " да се увеличи изкупната цена на въглищата, което не среща утвърждението на Министерството на енергетиката.

В писмото се показва, че липсва каквато и да било информация по кое време ще се оферират количества електрическа енергия от АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " с интервал на доставка след 1.07.2018 и каква ще е референтната цена за тези дълготрайни артикули.

" Опитът от предходната година сподели, че на платформата за двустранни контракти в границите на секунди може да бъде продадено голямо количество електрическа енергия без равна осведоменост на всички пазарни участници. В същото време липсваше задоволително предложение на дълготрайни артикули, а силата се оферираше на парче, напомнят огромните енергийни потребители.

Според организациите с решение на министъра на енергетиката се усилва квотата за " Студен запас " при неразбираеми правила и без задоволителен ценови сигнал за включване на потребителските товари.

Индустрията не приема кръстосаното субсидиране, нарастване на съставния елемент " отговорности към обществото ", включването на нови разноски, административното повишение на цените на въглищата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР