За пореден път Съветът за електронни медии (СЕМ) демонстрира своята

...
За пореден път Съветът за електронни медии (СЕМ) демонстрира своята
Коментари Харесай

Шефът на БНР ще брани поста си докрай

За следващ път Съветът за електронни медии (СЕМ) показва своята цялостна отпадналост да се оправи с тежката рецесия, в която изпадна БНР след разкритията за оказван напън върху работещи в медията публицисти, отразяващи избора на нов основен прокурор. В петък органът издаде безплоден ултиматум към генералния шеф на държавното радио Светослав Костов, който публицистите упрекват за ситуацията – да подаде оставка или мандатът му да бъде наложително и предварително преустановен. Костов обаче въобще не се впечатли от заканите на медийния регулатор и съобщи, че няма желание да се отдръпна.

В дневния ред на изключителното съвещание, на което се събра съветът в петък, имаше една точка – да се разиска обстановката в публичната медия. Същинска полемика нямаше – членовете му явно бяха съгласували авансово каква позиция да заемат и съвещанието продължи по-малко от 15 минути. „ Кризата в радиото е невиждана. Съмненията за напън и ограничение на свободата на словото са неприемливи. Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна акция, което усложнява обстановката. Не може обаче в ефира на БНР през 2019 година да звучи Let it be в символ на митинг против дейностите на управлението му. Доверието на Съвет за електронни медии в управлението е изгубено, само че по-лошо е, че е изгубено и доверието на работещите в БНР ”, заключи всеобщото мнение шефът на регулатора София Владимирова.

След това тъмно умозаключение, Владимирова ненадейно разгласи, че съветът ще изчака Костов самичък да си подаде оставката, вместо да стартира процедура по отстраняването му, както може да направи. „ Аз чакам генералният шеф на БНР да поеме своята отговорност по този метод. Такъв е моят апел към него. Това, което предлагам на сътрудниците си през днешния ден, е да се даде една седмица период на шефа да подаде оставка. В противоположен случай на идващото постоянно съвещание на Съвет за електронни медии в седмицата от 7 до 11 октомври ще бъде импортиран план на решение за предварително преустановяване на мандата му ”, заплаши Владимирова. А на питанията на публицистите за какво това не се случва още в този момент, сбито отговори: „ Очакваме той да си подаде оставката ”.

Това не уплаши Костов, който няколко часа по-късно разгласи, че обстановката, в която се намирало радиото, не му разрешавала „ абдикиране от поста ”. „ В миг, в който тече прокурорска инспекция, в миг, в който е образувана анкетна комисия в Народното събрание, в миг, в който Сметната палата ще влезе с АДФИ и ще ревизира всички неизгодни контракти, подписани досега от бившето управление и недостига от близо 4 млн. лв., в миг, в който сме в предизборна акция - не мисля, че би трябвало да се приказва за оставки и промени в радиото ”, съобщи той пред Нова телевизия.

Ръководителят на БНР загатна, че медийният регулатор ще бъде усложнен да откри причини, с които да започва процедурата по отстраняването му. Същото индиректно призна и София Владимирова. „ Няма да е елементарно. Законът не е еднопосочен ”, сбито разяснява щекотливия въпрос шефът на Съвет за електронни медии.

Костов още веднъж дефинира обвиняванията към него като „ недоказани изказвания, много клевети, откровени неистини по мой адрес ”. Той отхвърли, че водещата в „ Хоризонт ” Силвия Великова е свалена от ефир, и разгласи, че е отговорност на всеки шеф на стратегия да реши кой от публицистите би се справил най-добре. „ Г-н Николай Кръстев, тогава изпълняващ длъжността шеф на стратегия „ Хоризонт ”, е решил, че митингът, който е трябвало да бъде отразен и предаването на идващия ден могат да бъдат направени от различен кореспондент. Един от главните причини, които ми посочи господин Николай Кръстев, беше наложено наказване на БНР от Съвет за електронни медии за съобщаване на персонални данни на малолетно дете ”, изясни шефът на държавното радио.

Той отхвърли да признае, че позвъняването, което е получил от премиера Бойко Борисов, е довело до възобновяване на Великова. „ С господин Николай Кръстев говорихме по тематиката дали е вярно като решение. И в разговор и с управителния съвет стигнахме до извода, че може и да не е било вярно. Още идната седмица Силвия Великова беше два дни на предаване ”, твърди Костов.

По отношение на 5-часовото спиране на „ Хоризонт ”, виновността за което беше хвърлена върху техническия шеф на радиото, Костов разяснява, че пояснение имало, само че не могъл да го показа обществено, защото щял да повлияе на воденото следствие.

 

ПРОВЕРКИ

В Народното събрание беше гласувано основаването на краткотрайна анкетна комисия, която да изследва събитията към прекъсването на „ Хоризонт ” на 13 септември, както и изказванията за оказван политически напън върху работещите в програмата публицисти. Предложението беше на Българска социалистическа партия, само че зад него застана и ГЕРБ откакто персонално министър председателят Бойко Борисов „ помоли ” своите депутати да го поддържат. Управляващите обаче си подсигуриха контрола върху работата на комисията като избраха един от своите – Тома Биков, за неин ръководител. Анкетата би трябвало да завърши в период от два месеца.

Парламентът одобри и предложение на ГЕРБ, обвързвано със абсурда в БНР – да се разпореди на Сметната палата да извърши финансов одит на публичната медия. Проверката ще обхване интервала от 1 януари 2017 година до 30 септември 2019 година и би трябвало да завърши до края на януари 2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР