За пореден път родители на деца от Варна и региона

...
За пореден път родители на деца от Варна и региона
Коментари Харесай

Родители сигнализират за ужасяващи условия в детското инфекциозно отделение на варненската УМБАЛ Света Марина

За следващ път родители на деца от Варна и района алармират за извънредно мизерното положение, в което се намира Инфекциозната клиника към Варненската универистетска болница " Света Марина ". В обществените мрежи бяха публикувани фотоси, направени там, които провокираха гневни мнения. За ужасните условия в клиниката споделя една от майките, чието дете се е лекувало скоро там.

За казуса в инфекциозната клиника се знае от дълго време. Сградата е остаряла - строена е преди повече от 60 години. От универститетската болница обявиха през днешния ден, че би трябвало да бъде издигната съвременна инфекциозна клиника, тъй като тази не предстои на ремонт и би било мъчно да се лекуват пациенти, до момента в който в пространствата има строителна бригада.

Радостина и дребният ѝ наследник постъпват в инфекциозната клиника поради летен вирус и остават 5 дни. Майката е потресена от изискванията.

" Ние разделяме един кулоар с коронавирус поделение. Когато ние влезем в болничното заведение, първото нещо, което би трябвало да се направи на детето, е да му се постави абокат. Манипулационната зала е в коронавирус отделнието. Самата стая беше разграничена с две елементи - със остаряла дървена дограма, която се лющеше. Нямаше безусловно никаква вентилация. Разчитахме на единствения прозорец, който имаше комарник, с цел да влезе малко пресен въздух ", описа Радостина Гъркова.



Единствената баня и тоалетна на етажа също са в плачевно положение.

" Отново олющени тавани, наслойка, режим на водата. Няма топла вода от самото начало. И това всчико се случва в инфекциозно поделение, в което би трябвало да внимаваме за инфекции ", споделя майката.



В клиниката при тези условия работят 10 лекари, които макар мизерията, дават всичко от себе си, с цел да оказват помощ на пациентите си. Отделението е едно от най-натоварените и поради коронавирус пандемията.

" Как да стане подобен ремонт... къде да вървят тези пациенти, които се обслужват тук? Имайте поради, че от 2020 година са минали над 5000 пациенти. Какво да кажем на пациентите? Трябва да останете нелекувани, непроследени, с цел да създадем ремонт? ", пита доктор Минас Козмидис, Инфекциозна клиника, УМБАЛ " Св. Марина " - Варна.



Радостина се свързва с представители на фондация " За положителното ", които от години работат за по-добри условия в детските отделения.

" Ще подадем съответните сигнали към институциите и ще чакаме те да подхващат нужните дейности и да влязат в пълномощията си и най-сетне да пристъпим към действителни дейности за инспекция, наказания и смяна на тези условия ", съобщи Надежда Рангелова, зам.-председател на Фондация " За положителното ".



От фондацията са безапелационни, че Инфекциозната клиника би трябвало да бъде затворена, тъй като не дава отговор на условията за лекуване на пациентите. От болничното заведение упорстват да се построи нова, високотехнологична клиника.

Репортер: Елена Георгиева

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР