За пореден път политическите сили рискуваха коректното провеждане на изборите

...
За пореден път политическите сили рискуваха коректното провеждане на изборите
Коментари Харесай

Партиите безотговорно рискуваха вота с подмяна на избирателни комисии

За следващ път политическите сили рискуваха правилното осъществяване на изборите с всеобщи смени в последния миг на съставите на секционните изборни комисии (СИК). Тази порочна процедура се оправдава най-често с битови аргументи - членовете на комисиите се присещали, че желаят да си почиват в неделя. Подобни случаи обаче слагат вота в заплаха, така като титулярите се заместват от незадоволително готови хора.

Вълната от смени в съставите на комисиите стартира още преди седмица в Плевенско. „ Около 200 членове са сменени. В момента, в който са давали единодушието си за присъединяване в СИК, не са помислили по кое време ще се проведат тъкмо изборите. Почивни за огромното голям брой хора дни, досещат се за това нещо по-късно “, изясни подмяната ръководителят на районната изборна комисия (РИК) Ярослав Димитров.

Фрапиращото е, че още по-мащабни подмени се направиха в деня за размисъл. Над 40% от подадените авансово членове на секции са били сменени с нови от партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, регистрирани за присъединяване, заяви уеб сайтът Haskovo.Live, базирайки се на локалната РИК. Партиите и обединенията нормално работят със остарели описи с хора, които подават на РИК. Впоследствие обаче се оказва, че някои от тях дори към този момент не са сред живите, а има и имена, които попадат в няколко листата, изясняват хасковлии.

Най-драстичен е казусът в Благоевградско. В събота БНР заяви, че за предните няколко дни са направени над 1000 промени в секционните комисии в региона. По-късно Българска национална телевизия удостовери, че в деня за размисъл са сменени към 50% от членовете на комисиите. От изборната администрация още веднъж оправдаха неприемливата процедура с битови аргументи. „ Това време на абитуриентски балове съответствува с изборите, което значи, че първо доста хора пътуват да си видят роднините, по тази причина отхвърлят да са членове на комисии, тъй като, когато схващат, че няма по какъв начин да не отидат в събота да получат материалите, споделят: аз се отхвърлям, тъй като би трябвало да пътувам примерно в София, в Плевен, в Габрово “, разяснява ръководителят на РИК в Благоевград Мартин Бусаров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР