За пореден път, жителите на селата Баня, Паницово, Емона и

...
За пореден път, жителите на селата Баня, Паницово, Емона и
Коментари Харесай

Жителите на 4 села пак протестираха, за да не ги отделят от Несебър

За следващ път, жителите на селата Баня, Паницово, Емона и Козница стачкуваха против отделянето на град Обзор и шест села от Несебър в независима община, заяви БГНЕС. Днес те ще изпратят писмо до Министерски съвет с молба да бъде преразгледано и анулирано постановлението, с което държавно управление на Борисов гласоподава за отделянето на Обзор в независима община.

По думите на ръководителя на предприемчив комитет Росица Ракова от с. Баня в основата на настояването за отделянето на Обзор стоят частно- корпоративни ползи. По думите й става въпрос за апетитни терени до морето в местността Иракли, които са в зона НАТУРА. Според Ракова, към този момент има закупени терени, само че би трябвало нов Общ устройствен план, който ще одобри новообразуваната община, с цел да бъдат застроени.

Жителите на несебърските села разясняват още, че вотът от референдума за отделянето от Несебър е бил на практика решен от хора, които не са били поданици на града, а от служащи с краткотрайни регистрации.
 Жители на село Баня на митинг - не желаят да са към община Обзор
Жители на село Баня на митинг - не желаят да са към община Обзор

Никой не потърсил мнението им преди локалния референдум

В позиция от Община Несебър се споделя, че " В плана за Общ организационен проект на Община Несебър, за опазване на територията и съблюдаване на всички ограничавания, произлизащи от екологична мрежа " НАТУРА ", за огромна част от териториите е планувано да се запазят като горски фонд, с цел да се запази и опази в оптималната степен естественото благосъстояние и разнообразие на региона.

А от инициативния комитет за отделянето на Обзор през днешния ден изпратиха писма до президента Румен Радев с искане час по- скоро да ударението декрет за образуването на новата община с административен център Несебър.

В позиция от пресцентъра на президентството прецизират, че в Закона за административно-териториалното устройство на Република България е планувана процедурата за основаване на нова общин а, както и формално-юридическите условия, на които тя би трябвало да дава отговор.

До момента някои от изискванията за основаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е значим фактор за правната сигурност, за установяването на постоянна среда за отбрана на правата на жителите и юридическите лица и за развиване на свободната стопанска самодейност.

Държавният глава ще разгласи своето решение, откакто бъде изяснено точно осъществяването на законовите условия.

News.bg напомня, че още предходната година, жителите на село Баня, излязоха на митинг още веднъж заради същата причина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР