За пореден път Изборният кодекс се оказа виновен за всички

...
За пореден път Изборният кодекс се оказа виновен за всички
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Отлагането на връчването на мандат е начин Радев да се освободи от вината

" За следващ път Изборният кодекс се оказа отговорен за всички беди на българската политика. " Това съобщи пред БНР Христо Панчугов, политолог и учител в Нов български университет.

 

Сегашният вид на кодекса бе признат още веднъж в границите на към седмица, на коляно, без оценка на въздействието, напомни той.

" Че проблем с метода, по който действа машинното гласоподаване има, е явно доста от дълго време. Че са нужни промени също е явно доста от дълго време. За следващ път обаче измененията не са закрепени върху същинските дефицити на изборния развой ", разяснява Панчугов.

 

Относно рестриктивните мерки, свързани с вота на българите зад граница, той означи, че това е " опит една или друга партия да завоюва служебно преимущество ".

 

" Разговорът за българите в чужбина постоянно е бил този – дали те ще облагодетелстват една или друга групировка. Води се диалог за това коя тъкмо чужбина повече желаеме. Бихме върнали гласовете на българите в Турция, само че нямаме никакъв проблем да вземем гласовете на българите във Англия, до момента в който не се окаже, че те гласоподават за " Възраждане ".

 

В рамките на съвсем месец нямаме нито едно име за министър председател, нито един опит съставът на идващия кабинет да бъде персонализиран, акцентира в разбора си политологът.

 

Отлагането на връчването на мандат нито оказва помощ, нито вреди. Това е метод президентът да се освободи от виновността за това, което ще се случи, счита Христо Панчугов.

 

" Всичко това, което се случва сега, е опит да се пусне задоволително мощна димна завеса, с цел да се освободят партиите от отговорността за неуспеха. "

 

Първите два мандата няма да се осъществят, окопите не могат да се преодолеят, добави преподавателят.

 

" Демократична България са на коренно друга позиция от тази на президента по доста тематики. Връчването на мандат от страна на президента на тях ще бъде легитимация на позиции, които той от дълго време не поддържа. Ще бъде доста комплициран сигнал към хората, които стоят зад Румен Радев. Трудност втора ще бъде обвързвана с господин Янев, който беше министър председател на президента Румен Радев, само че от основаването на политическата му групировка до момента ние виждаме единствено разломи сред него и президента. Той беше министър в държавно управление, в което участваха и Демократична България, и Политическа партия и те желаеха неговата оставка за политически несъвместими позиции. Няма човек, който би очаквал мандат с присъединяване на господин Янев, който да бъде подсилен от останалите политически обединения, в случай че има каквато и да е политическа логичност останала в българската партийна система. Всички пътища, без значение рецензиите, които чуваме, водят към това Румен Радев да връчи мандата на Българска социалистическа партия, което за следващ път ще провали опцията за сформиране на държавно управление. "

 

Според Панчугов казусът на българската политика е, че се работи ситуационно и без визия за следствията.

 
Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР