За пореден път ГЕРБ не се съобрази с препоръките на

...
За пореден път ГЕРБ не се съобрази с препоръките на
Коментари Харесай

ГЕРБ измисли: Главният прокурор ще си избира кой негов подчинен да го разследва

За следващ път ГЕРБ не се съобрази с рекомендациите на Венецианската комисия за промяната в прокуратурата и " побългари " мнението й, приемайки промени в Наказателнопроцесуалния кодекс на ръба на конституцията. Това се разбра в събота по време на изключителното съвещание на държавното управление, свикано сякаш с цел да бъдат гласувани промени в закона, които да отразят сериозните бележки на конституционния орган на Съвета на Европа към измененията в Наказателно-процесуален кодекс, препоръчани през лятото от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Резултатът от декларираното от ръководещите желание да отстранен недосегаемостта на главния прокурор е появяването на " независим прокурор ", който ще се предлага и избира от Прокурорската колегия на Висшия правосъден съвет - а тя е подвластна от основния прокурор. През целия мандат на сегашния началник на обвиняването Сотир Цацаров прокурорската гилдия единствено подпечатваше желанията му, без да възразява за нищо. Цялата колегия во главе с Цацаров издигна Иван Гешев за идващ основен прокурор. Т.е. Гешев ще си избере самичък кой да го проверява.

Но съгласно правосъдния министър този " самостоятелен прокурор " няма да може да бъде следен от основния. Актовете му не подлежат на контрол за правда от основния прокурор и неговите заместници, е записано в плана. Това обаче е в спор с конституцията, която споделя, че " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ". Според Кирилов гаранциите за независимостта на този прокурор са, че той ще се избира с квалифицирано болшинство от 2/3 и ще има 7-годишен мандат.

Въпросният прокурор ще е и шеф на отдел " Инспекторат " във Върховната касационна прокуратура, т.е. ще е под шапката на основния прокурор.

В последния отчет на Европейска комисия се споделя, че България би трябвало да се съобрази с рекомендациите на Венецианската комисия за унищожаване на безконтролността на основния прокурор.  " Би трябвало към този момент съдиите и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни каузи ", заключи министър председателят, откакто Кирилов показа измененията. Те щели незабавно да бъдат пратени на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Единственото, за което държавното управление се вслушва в рекомендациите на специалистите, е да се откаже от идеята процедурата за наказателно гонене на основния прокурор да се отнася и за ръководителите на двете висши съдилища. Това беше несъмнено от Венецианската комисия като проблематично от позиция на независимостта на съда.

 

ПРОПУСНАТО

Проектът, показан в събота, не включва рекомендацията на Венецианската комисия и членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от Съдийската гилдия да могат да оферират следствие на основния прокурор, нито да бъде понижен кворумът от 17 гласа от Висш съдебен съвет за отстраняването му, както и да бъде въведен правосъден надзор върху постановленията за отвод да се образува наказателно следствие.  " Независим прокурор " също е предложение на комисията, само че на процедура мъчно може да се реализира при тази конструкция на прокуратурата.

В публикувания след съвещанието на Министерския съвет проект не е отразено обещанието, че ще се предвиди възможност всяка парламентарна комисия да изслушва шефа на държавното обвиняване на всеки 3 месеца " по въпроси, свързани с реализиране на активността на прокуратурата ". 

В законопроекта няма и дума за настояването на специалистите за генерални промени в метода на съставяне на Висшия правосъден съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР