За пореден път доказахме, че колкото повече четем, толкоз повече

...
За пореден път доказахме, че колкото повече четем, толкоз повече
Коментари Харесай

Между „Олигархът милиардер“ и „Господин Никой“

За следващ път доказахме, че колкото повече четем, толкова повече не знаем.

Примерите са извънредно доста - може би десетина хиляди, откогато пукна българската народна власт на 10 ноември 1989 година.

Главните настоящи лица в събитията - също: някогашни партийни величия; деца и внуци на някогашни партийни величия; кадрови чиновници и сътрудници на някогашната Държавна сигурност; съдии, прокурори и адвокати; някогашни спортисти и техни треньори; кметове и общински съветници; откровени улични бандити и виртуозни мафиоти; депутати и министри от по-ново време...

За какво и за кого ли не се е писало и говорило преди години, само че изгода - йок! Точно като в холивудски трилър с лек научнофантастичен колорит: всяка заран животът на основния воин стартира изначало - прави каквото прави, ляга да спи и като се разсъни... открива, че датата е същата, а часът отново е тъкмо 7:00...

Или, в случай че би трябвало да перифразираме една класическа крилата фраза,

всичко остаряло е забравено, всичко ново няма да бъде запомнено.

На 8 септември следобяд, някъде сред последното кафе и първото малко уиски, БиТиВи снесе сензационна вест, която преразказваме небрежно:

"От 10 август тази година Валентин Златев не е част от Надзорния съвет на „ Лукойл Нефтохим Бургас “, e показaла информация в Търговския указател.

От пресцентъра на компанията са удостоверили, че той към този момент не заема и тази позиция. И са прецизирали, че Златев е излязъл от компанията. Към момента няма информация дали той самичък е решил да се отдръпна, или е отхвърлен.

На 19 април 2019 година Златев е бил назначен за ръководител на Контролния съвет на "Лукойл-България ". За задачата е освободен от поста на общоприет шеф, а длъжността е поета от Булат Субаев и я заема до през днешния ден... "

Наша информация в Търговския указател сподели, че

половината от тази богатства новина е по-скоро менте.

Става дума за кадровите рокади в „ Лукойл България “.

Обяснението е обикновено: от регистрирането му през лятото на 1998 година до наши дни, "Лукойл-България " е еднолично сдружение с лимитирана отговорност, т.е. ЕООД. А съгласно Търговския закон този вид компании са с извънредно опростена конструкция - притежател и шеф. Нищо повече.

Оттук нататък стартира същинската тайнственост, която върви в няколко сюжетни линии.

Първата е официална: откакто от 19 април 2019 година Валентин Златев не е шеф на „ Лукол България “ ЕООД, по силата на каква логичност и през днешния ден той продължава да е член на Управителния съвет на Сдружение "Българска петролна и газова асоциация "? И то тъкмо като шеф на ЕООД-то,

какъвто не е от година и четири месеца?

Втората сюжетна линия е много по-смутителна: колкото и да търси човек някакво медийно или фейсбук продължение на тематиката, подхвърлена от БиТиВи на 8 септември, нищо няма да откри. Мълчанието във връзка окончателната разлъка на Вагит Алекперов (собственикът на империята „ Лукойл) със състудента му Валентин Златев е повече от необичайно. Защото е тотално. И е налегнало освен проправителствените медии, само че и всичко останало - опозиционни вестници, уеб сайтове и малките екрани, блогове и обществени мрежи.

Няма ги стотиците и хиляди поданици на Правец, които преди години подвигаха протести и засипаха така наречен способени инстанции с писма и сигнали за

нередности, произволи и даже закононарушения

към градежа на хотела и голф комплекса на Златев край родното гнездо.

Мълчат самостоятелните (уж) специалисти, които от три петилетки непрестанно потвърждават по какъв начин не различен, а Златев е отговорен задето компаниите от българската империя на "Лукойл " печелят милиарди, само че заявяват пред Национална агенция за приходите само счетоводни загуби.

Защитниците на потребителите, съгласно които бургаската рафинерия от години е цялостен монополист на българския пазар на горива - поради другарските кръгове и добре платения лобизъм на Валентин Златев - също никакви ги няма.

Да не приказваме за откривателите на българския преход, които преди време се скъсаха да изясняват по какъв начин

Валентин Златев бил топлата връзка

сред президента Георги Първанов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи ген. Бойко Борисов и СИК, в лицето на живия Младен Михалев-Маджо и покойниците Стоил Славов-Телето и Людмил Конов-Доктора, който пък бил отговорен за прераждането на Румен Петков от кмет на Плевен в политик от национална големина. С две думи - въпросните откриватели също никакви ги няма.

И най-после, само че не на последно място - антимонополистите в хотелиерския бизнес. Също са се изпокрили като за последно. А не би трябвало, тъй като от раздялата на Златев с "Лукойл " те печелят... чисто нов (не)формален водач в сектора. Тоест - лидер, който има

верига от елитни хотели

с общ капаците от над 2000 стаи. По морета, по балкани и от оня ден - в пъпа на София, тъкмо зад паметника на Васил Левски.

В края на 2018 година класацията на мастодонтите в хотелиерския бизнес изглеждаше по този начин: Курортен комплекс "Албена ", Ветко Арабаджиев, "Сигма кепитъл " (Милен и Георги Велчеви), Валентин Златев.

Преди година и половина, почти към месец преди безконечната дружба сред Златев и "Лукойл " да стартира да се пропуква, Ветко Арабаджиев и брачната половинка му бяха задържани и упрекнати във всички смъртни грехове на земята. А върху банковите им сметки, хотелите и другите бизнес инициативи легна тежката сянка на КПКОНПИ. Тоест - стълбата, по която Златев би трябвало да стигне до върха, към този момент е с едно ходило по-къса.

И ВЕИ-колегите на Златев също си мълчат. Дали от едното възприятие на стеснение, или тъй като към този момент усещат "нечие " дишане във вратовете? Казва ли ти някой, че да предположиш?

Така че... като едното нищо ще се случи параноичната прогноза на един уебсайт, чието име няма да загатваме от кумова срама: "Битката зад кулисите на "Позитано 20 " в действителност е - борба на Делян Пеевски и Георги Гергов против Румен Овчаров и Валентин Златев, които поддържат Нинова... "

И тъй като от централата на столетницата също си мълчат, ще обобщим от немай къде: както няма пушек без огън, по този начин мълчанието постоянно е злато.

Остава да разберем единствено едно: в чие чекмедже ще се окаже то! И ще го разберем - рано или късно...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР