"За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да

...
"За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от КЕВР да намали цената на водата

"За следващ път държавният регулатор не счете за належащо да организира публично разискване по един толкоз значим въпрос, който визира потребителите в областите Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град ", написа омбудсманът Мая Манолова.

В документа тя акцентира, че "правилното установяване на цените на ВиК услугите е въпрос от социална значителност за развиване на ВиК бранша ".

Манолова показва, че на процедура Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) и ВиК сдруженията разискват цени, които се заплащат от трета страна, без последната да има опция да вземе отношение по тях.

"Това, като се изключи че е незаконосъобразно, е и аморално ", безапелационен е публичният бранител.

В мнението си до ръководителя на КЕВР тя подчертава и върху обстоятелството, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел поради информация от декември 2016 година до края на октомври т.г. - 1,9 на 100.

От друга страна, Мая Манолова показва, че в действителност инфлацията следва да се пресмята от момента на влизане в действие на одобрената цена за 2017 година за ВиК услугите, която е друга за операторите.

Омбудсманът дава и образец за глупостта на обстановката с идното изменение на цените на водата за ВиК-Ямбол.

"При съблюдаване на нормативните условия, утвърдената цена на водата за ВиК-Ямбол за 2018 година, не би следвало да се променя. Вместо това, за този ВиК оператор цената на водата е с най-голямото нарастване - 20 % ", акцентира парадокса Манолова.

Националният публичен бранител подлага на критика работата на КЕВР и по повод установяване обществената търпимост на цената на ВиК услугите.

Манолова е безапелационна, че КЕВР употребява данните от проучването на Националния статистически институт /НСИ/ "Статистика на приходите и изискванията на живот ", които са сензитивно по-високи от друго тяхно проучване за същата година - "Наблюдение на домакинските бюджети по отношение на приблизително месечния приход на семействата ".

"На съображение чл.19, ал.1, т.4 от Закона за омбудсмана насочвам рекомендация, да се вземат под внимание посочените причини като приложите верните критерии за установяване интервала на инфлацията и обществената търпимост на цените на ВиК услугите. По този метод ще бъдат реализирани по-ниски и обективни цени, в сходство със закона ", написа в мнението си до КЕВР омбудсманът.

Поскъпването на водата

В момента КЕВР е в развой на разискване на предложение за нарастване на цената на водата в 14 обитаеми места в страната. Очаква се на някои места нарастването да доближи до 20%. Това породи напрежение и митинги в обществото.

Най-голямо повишаване на водата е планувано за област Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е планувано нарастване с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.

Поскъпването поради 5-годишна регулаторна рамка

Поскъпването на водата се дължи на почналия през 2017 година нов 5-годишен регулаторен интервал на ВиК операторите, уточни по-рано пред Българска национална телевизия шефът на Дирекция "ВиК услуги " в КЕВР Ивайло Касчиев.

По думите му от 2017 година е почнал новият 5-годишен регулаторен интервал, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни проекти и оферти за цени.

По мотив фрапантното повишаване на водата в Ямбол, Касчиев уточни, че актуалното нарастване в Ямболско е поради новата услуга по филтриране на отпадъчните води в региона.

Преди 10 дни водата в региона нарастна от 1.63 лева на 1.97 лева за пространствен метър, а от януари се планува ценови скок до 20%.

Управителят на ВиК в Ямбол инж. Стоян Радев изясни, че нарастването с толкоз огромен %, тъй като към общата услуга ще се прибави такса филтриране в размер на 31-2 стотинки, които вземат участие в общата цена на водата.

Той добави обаче, че хората няма да заплащат тази услуга до момента в който не влезе в употреба новата пречиствателна станция. По думите му следващата година в Ямбол цената на водата няма да се разграничава доста от тази, която жителите ще заплащат през сегашния месец декември. Това обаче не успокоява жителите на обитаемоте места в региона. Те не са удовлетворени както от високата цена на услугата, по този начин и от това, че водата там постоянно серпантина поради повреди.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР