За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за

...
За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за
Коментари Харесай

МВР: Анализ потвърждава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск

З а следващ път данните от разбора удостоверяват трайна наклонност за понижаване на миграционния напън. От началото на годината досега 12 хиляди жители на трети страни са създали опит за нелегално прекосяване на границата, за същия интервал на предходната година – те са 42 хиляди. Много по-малко са и случаите на арестувания навътре в страната, по-малко са и тези на вход и изток, потенциалът на специфичните домове за краткотрайно настаняване в  Министерство на вътрешните работи са запълнени до 25 %. Цифрите потвърждават, че на този стадий ситуацията е извънредно спокойна, разяснява министър Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос. Той удостовери, че към този момент е открита самоличността на лидера, провокирал тежкия случай, при който починаха двама полицейски чиновници. По думите му установяването е осъществено в хода на следствието и с помощта на извънредно положителното съдействие с безусловно всички партньорски служби. „ Спазихме всички одобрени способи, начини и протокол, които ни доведоха до крайния резултат -  доказване на пълнолетието на водача “.

Старши комисар Николай Николов, шеф на дирекция „ Миграция “ разясни механизма  за идентифицирането на самоличността на арестуваните незаконни чужденци и установяването на тяхната възраст.  То стартира от чиновниците, които са направили ареста. В рамките на 24 часа  се организират беседи със арестуваните, преглеждат се документи, които вероятно имат, записват се данни, които самите те дават.  Следва настаняването им в специфичните домове на дирекция „ Миграция “, където работата с чужденците продължава от екипи  психолози, обществени служащи и други чиновници, които организират изявленията с тях, представители на неправителствени организации, предоставящи първа помощ. При подозрение за възрастта се назначава експертиза в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, където по костните индикатори на китката се дефинира почти възрастта. Тази експертиза са прави в границите на няколко дни. Старши комисар Николов разясни, че престоят в домовете на Министерство на вътрешните работи е до 6 месеца и след определяне на непридружен малолетен, се подава сигнал към обществените служби, а при предпочитание за закрила  се предава на ДАБ. „ Работи се самостоятелно с всяко едно лице и са правят всички нужни инспекции за установяването на неговата възраст “, изрично съобщи шефът на дирекция „ Миграция “.

По мотив журналистическо питане за получени в Министерство на вътрешните работи сигнали и инспекции за противопоставяне на купения избор, министър Стоянов акцентира, че ежедневно се отчитат  резултати от подхванатите на територията на цялата страна интервенции. Според данните от тази заран признатите сигнали са 36. „ Нормално е сигналите да порастват по време на предизборна акция, когато контингентът става извънредно деен. Ще създадем параленост на резултатите, реализирани до момента спрямо предходната година.

Вижте повече в нашата изложба: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР