За пореден път българските власти, в т.ч. прокуратурата отказаха да

...
За пореден път българските власти, в т.ч. прокуратурата отказаха да
Коментари Харесай

Емко: Прокуратурата умишлено саботира разследването за "българския Новичок"


За следващ път българските управляващи, в това число прокуратурата отхвърлиха да проведат задълбочено следствие против опита за ликвидиране на трима български жители, така наречен ” българския Новичок ”. Това се споделя в изказване на „ Емко ”, изпратено до медиите, в което съгласно тях, са маркирани редица лъжи, грешки и заблуждаващи изказвания, съдържащи се в известието на Прокуратурата по отношение на следствието на “българския Новичок ” от 15.09.2020 година

Прокуратурата за следващ път спря следствието против опита за ликвидиране на трима български жители, което те апелират.

Българските управляващи отхвърлиха да проверяват задълбочено и за опитите следствието да бъде отклонено по несъществуващи, или намерено погрешни следи.

Не е правилно изказванието на прокуратурата, че все още са извършени всички вероятни дейности по следствието. Ключови въпроси към момента остават без отговор и по тях съзнателно не се работи. Така да вземем за пример:

По въпроса за употребяваното отровно вещество. Това е основен въпрос, по който българските управляващи вършат всичко допустимо да прикриват, или замитат сходствата със случая „ Скрипал “, а в този момент и случая „ Навални “. Прокуратурата, която до неотдавна публично тръбеше, че 3-мата са отровени с „ пестициди “ и „ със салата от рукола “ намерено заблуждава, че резултатите от анализите на родното Министерство на вътрешните работи били доказани от финландската лаборатория „ Верифин “. Това изрично не е правилно. Първо, „ Верифин “ в никакъв случай не е оценявала и сравнявала анализите на българското Министерство на вътрешните работи. Второ, припомняме, че съгласно формалния отчет на „ Верифин “ за българските проби от 2015 година в проучванията се установяват 2 фосфоро-органични съединения (базата на Новичок), едно от които тогава лабораторията не познава. Или по-точно, за него на стр. 20 от отчета категорично написа, че „ не бе допустимо да се разпознава “, декларират от „ Емко ”.

Българската общност би трябвало да знае, че нашите публични управляващи в продължение на повече от година и половина вършат всичко допустимо да откажат техническото подпомагане на Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) за откриване на състава и произхода на отровата. Както бе открито от интернационалните проверяващи екипи, публично българско искане в никакъв случай не е било отправяно към ОЗХО, евентуално от боязън да не се интернационализира въпроса, както се стана със случаите „ Скрипал “ и Навални “. Насърчаваме българските медии да се извърнат към ОЗХО с запитване дали и по кое време към организацията е отправяно публично искане от българска страна за подпомагане по случая.

Заявяваме най-категорично, че изказванието на прокуратурата за „ писмен отговор от ОЗХО, в който се показва, че още един разбор на пробите, взети от тримата потърпевши не е нужен и това би основало казус в практиката им “ е откровена неистина. Никога ОЗХО не е създавала, или изпращала подобен документ, което също елементарно може да бъде тествано от медиите. Приписването на несъществуваща виновност на ОЗХО евентуално няма да остане без последици.

По въпроса за причинителите на закононарушението. По необясними аргументи прокуратурата лимитира следствието единствено до 3-ма съветски жители, против които и повдига обвинявания. От следствия на интернационалните екипи и от други източници е добре известно, че на територията на България е открита причастност към случая на общо най-малко 8 съветски жители, с техните имена и други детайлности. Въпросът за какво не се прави нищо по изясняването на останалите най-малко 5 продължава да стои открит, прибавят от ‘Емко ”.

Фрапиращ е отводът на прокуратурата да се обърне към способените управляващи на Руската федерация за изясняване на самоличността и на други обстоятелства и условия към обвинените за терористичния акт съветски жители. По неофициална информация от съветска страна, макар съществуващите съглашения, българските им сътрудници в никакъв случай не са се обръщали към тях с въпроси и претенции за уточнения. С тези свои дейности българската прокуратура, като се изключи че препятства изясняването на обективната истина, основава благоприятни условия за спекулации и поддържане на съмнение сред България и Русия.

Ръководството на прокуратурата твърди, че претекст за прекъсване на следствието е „ юридически правилник, забраняващ изгонването на съветски граждани… “. Твърдението на висшия правоохранителен орган в България, че юридически правилник на друга страна може да пречи на използването на българските закони е симптоматично и не се нуждае от коментар. Само бихме припомнили, че отсъствието на обвинените за атентата в Сарафово не попречи делото да стигне до правосъдна фаза.

Прокуратурата изрично отхвърля да проверява вероятни съучастници, или претекстове с български генезис, свързани и с паралелни събития в България. Нещо повече, има учредения да се смята, че зад възбраната дори да се приказва за ролята и мястото на офшорката „ Виафот “, както и за така наречен „ Азербайджанска спекулация “ стоят ползи, които хвърлят и сянка на подозрения за връзки на прокурори и съдии с подземния свят, за корупционни схеми и закононарушения, които надвишават границите на България.

Особено внимание заслужава изказванието на прокуратурата, че против господин Гебрев „ е имало други 4 опита за нападение “. Това е не просто разпространяване на погрешна информация и внушения. Това е грозна имитация. Разполагаме с документи от създателите и разпространителите на тази имитация, чиито следи минават и през прокуратурата и които ще станат обществено притежание, когато това се наложи. Възниква обаче и различен значим въпрос: в случай че прокуратурата в действителност е имала информация за други опити за нападение, тествана ли е тя за меродавност и за какво не са били известени застрашените лица? И не приказва ли това за нещо по-страшно, за допустимо укриване на информация, с което би бил заплашен нечий живот?

Опитите на прокуратурата по всякакъв начин да препятства следствието на терористичния акт против трима български жители, прочут като „ българския Новичок “, да го стопира, да го отклонява във подправени направления не са инцидентни. Те са продължение на политиката на висшите български управляващи да угодничат на непознати ползи и на подземния свят. Те са продължение на политиката, която открои България като единствената страна, отказала да прояви взаимност с Англия и останалите ни съдружници през 2018 година след случая „ Скрипал “. Българските управляващи останаха единствените, които не желаеха взаимност от своите съдружници, когато на наша територия бе осъществен въпросният терористичен акт. Отново се удостоверява, че за българските управляващи страхът, мълчанието и снишаването пред непознати господари взимат връх над опазването на живота и здравето на българските жители.

Ползваме се от случая, в този момент когато светът още веднъж приказва за „ Новичок “, за Навални и Скрипал, още веднъж да призовем държавното управление и прокуратурата да се отърсят от страха и да слагат въпроса за „ българския Новичок “ както прилича и да изискат от нашите съдружници и сътрудници в Европейски Съюз и НАТО цялостно подпомагане за неговото същинско следствие и довеждане до обективни присъди, декларират още от „ Емко ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР