За пореден път асоциация Прозрачност без граници извърши наблюдение на

...
За пореден път асоциация Прозрачност без граници извърши наблюдение на
Коментари Харесай

Четири общини отново са сред лидерите по новорегистрирани жители преди местния вот

За следващ път асоциация " Прозрачност без граници " извърши наблюдаване на подготовката и провеждането на идните локалните избори. Резултатите от изследването на един от най-дискутираните проблеми в изборния развой – " изборния туризъм ", демонстрират, че четири общини, които са били измежду водачите по новорегистрирани поданици по сегашен адрес преди локалния избор през 2015 година, още веднъж попадат в класацията. Това са Трекляно, Минерални бани, Грамада и Бобошево.

През тази година максимален растеж на новорегистрирани поданици по сегашен адрес е регистриран в благоевградската община Кресна – 9.48%. На второ място се подрежда кюстендилската община Трекляно с 8.42 на 100, като точно тя бе водач по този индикатор през 2015 година

" Най-показателният образец за проблем с изборния туризъм е Кресна. Оказва се, че поданици на Сандански и Струмяни са били регистрирани по сегашен адрес в Кресна без тяхното познание и единодушие. Това събитие демонстрира, че към момента съществуват дефицити в законодателството, позволяващи манипулирането на изборните резултати посредством потреблението на " мъртви души " – в тази ситуация опцията трети лица да трансформират адресната регистрация по сегашен адрес на безграничен брой жители има капацитет да промени крайния избирателен резултат ", написа в разбора на " Прозрачност без граници ".

От асоциацията означават още, че Трекляно е една от най-малките общини в България, само че въпреки всичко има цялостна общинска администрация. Появата на общината за повторно в класацията на общините с най-голям дял на повишаване на жителите преди локални избори се изяснява " като натурален резултат от наложителната регистрация за обществени помощи, както и от неналичието на локални поданици, които желаят да се кандидатират за общински съветници ".

Челната петица за тази година по общини с възходящо население по сегашен адрес се добавя от кърджалийската Джебел (5.98%), видинската Грамада (5.77%) и хасковската Минерални бани (5.64%).

" Минерални бани е образец за общини, които са перспективни за развиване на локален туризъм. Минерални бани е индикативен образец за значимата роля на локалната власт като инструмент за достъп до спомагателни стопански запаси и за следващо облагодетелстване на стеснен кръг лица. Общината е туристическа дестинация поради минералната си вода, а туризмът съставлява огромен дял от локалната стопанска система ", пишат още от асоциацията, като прецизират, че в репортаж по Би Ти Ви се споделя, че актуалният претендент за кмет е бил инспектиран от Фонд " Земеделие " по отношение на потреблението на еврофондове за финансирането на хотели, принадлежащи на децата му.

Данните на " Прозрачност без граници " са от обществено наличните данни от формалния уеб страница на ГРАО и проучват трендовете в измененията на адресните регистрации по сегашен и непрекъснат адрес, като употребяват за относителен разбор данни от интервала януари 2018 – юни 2019 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (236)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР