За пореден месец цените на свинското месо на едро се

...
За пореден месец цените на свинското месо на едро се
Коментари Харесай

Месото поскъпва, производството намалява

За следващ месец цените на свинското месо на едро се повишиха в кланиците, като нарастването на месечна база е с 2%, а на годишна Ц с 49%. Ръстът в цените е отражение на по-слабото произвеждане, като през първите два месеца на годината в промишлени условия у нас са добити 10,9 хиляди тона по отношение на 12,2 хиляди тона през същия интервал на 2022 година Прогнозата на специалистите от Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA) сочи, че през идващите месеци цените ще останат над миналогодишните нива, само че наклонност е за намаляване и приближаване към междинните европейски равнища.
При говеждото и телешко месо цените на звук тон кланично тегло се покачват с 4% през март по отношение на предходния месец, като на годишна база нарастването е с 44%. Ценовите нива при пилешкото месо имат нарастване с 5% по отношение на предходния месец, въпреки в страната да има мощно произвеждане. Това се дължи на обстоятелството, че се следват европейските цени. Намаление на предлагането и увеличените индустриални разноски са предпоставки за повишаването. Разпространението на птичи грип в Европейски Съюз продължава, като от 1 октомври 2022 година до 17 април 2023 година са открити 740 огнища в 21 държави-членки, което води до загуба на 14 млн. птици.
Най-сериозно обаче е повишаването на агнешкото месо, при него цените доближиха 18,72 лева./кг кланично тегло, което е с 30% над равнището от предходната година, установяват от САРА. Намаленото поголовие и високите индустриални разноски са причина за тази наклонност. По предварителни данни на МЗм, общото произвеждане на месо от овце и кози в кланиците през първите два месеца на годината е 109 тона по отношение на 139,5 тона през същия интервал на 2022 г.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР