за получаване на статут на иновативни през следващата учебна година

...
за получаване на статут на иновативни през следващата учебна година
Коментари Харесай

Половината училища вече са иновативни

за приемане на статут на новаторски през идната образователна година - последният период изтече на 31 януари, справката изпрати Министерство на образованието и науката. Общо учебните заведения у нас са 1 948, измежду тях и 96 частни.

Иновативно учебно заведение се става след изпращане на план, минал всички процедури по одобрение. Най-много са плановете за въвеждане на нови способи на преподаване, измежду които и потребление на изкуствен интелект в образованието.

В момента в Списъка на новаторските учебни заведения попадат 542 в цялата страна, . Най-много са в София - 100 учебни заведения, 21 София област - Правец, Своге. Следва Бургас - с 51 и всички дребни морски градчета - Созопол, Поморие, Царево, Ахтопол.

25 са учебните заведения от Варна, също Блъсково, Провадия, 7 във Велико Търново, Кошарево, Самоводене. Видин и Враца се включват с по 7 учебни заведения, Банско и Благоевград с 5. Джолюница, Златарица, Горна и Долна Оряховица, Свищов, Стражица, Ново село, Търнак, 3 Генерал Тошево, 7 Добрич, Каварна, Шабла, Ардино, Крумовград.

7 са към този момент новаторските учебни заведения в Кърджали, 5 са в Кюстендил, 6 в Ловеч и селата Миладиново, Рани лист, Дерманци, Луковит, Тетевен, Дебнево, Орешак, Троян с 3, Лехчево, Вълчедръм. Лом и Монтана имат 5, Велинград - 6, Драгиново, 5 в Пазарджик, 2 Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Батановци, Дивотино, Драгичево и Кладница.

Девет са новите учебни заведения в Перник, Ярджиловци, Радомир, Белене, Гулянци, 3 в Кнежа. 8 са в Плевен, Ясен, Вълчитрън, Червен бряг, Карлово, Розино, Перущица.

Пловдив има 30 извоювани плана, Първомай, Раковски, Сопот, Стамболийски, Хисаря, 3 Кубрат и 6 в Разград. 10 са учебните заведения в Русе, Силистра, Тутракан, 7 в Сливен, Желю челник, 13 в Смолян и селата.

Обхванати и са старозагорските села, 17 са учебните заведения в Стара Загора, 2 в Чирпан, Търговище, Омуртаг, Попово, Димитровград 4. Девет са новите учебни заведения в Хасково, едно в Свиленград, 8 в Шумен и 8 в Ямбол.
 Дигитализацията на просветителния развой в българските учебни заведения
Дигитализацията на просветителния развой в българските учебни заведения

Седем учебни заведения получиха самопризнание за новаторски практики, които ползват благодарение на технологиите

Иновативните учебни заведения са м одел на модерното учебно заведение , в което учениците ще подобрят просветителните резултати и ще покачат сериозното мислене и творчество посредством новаторски просветителни процеси, способи на преподаване, учебно водачество и образователни стратегии.

Всяко учебно заведение кандидатства единствено с един план за нововъведения , който може да включва голям брой детайли и новаторски посоки. Сред тях новаторско образователно наличие, образователни стратегии и образователни проекти. Обучението е приспособено, всеобхватно, мотивиращо и съобразено със ЗПУО и държавните просветителни стандарти. Въвеждат се високи стандарти на образование в класната стая. Учениците са ангажирани в дейна интелектуална и прочувствена активност и развиват умения за сериозно мислене.

Като новаторски способи на преподаване и просветителна среда е обещано като аршин " сигурност за учениците ", изискват се и нови управнически модели на шефовете .

От МОН са безапелационни, че по какъв начин са усвоени средствата следи специфична комисия , точно тя утвърждава и плановете, всяка година се прави мониторинг. Анализ от ведомството какви са измененията след въвеждане на методите в просветителната среда също няма.

Има и стратегия

МОН е пуснало и Национална стратегия " Иновации в деяние " , която е друга от кандидатстването за листата на новаторски учебни заведения. По нея също могат да аплайват, само че към този момент с изключение на учебни заведения, се включват и планове на учители и на висши учебни заведения и български учебни заведения в чужбина.

Изискванията са нов тип преподаване, STEM, хибридно, смесено обучениe, класна стая, способ " Монтесори ". 2.3 млн.лв. се отпускат от програмата.

Средствата са следнит е:

- учебни заведения, чиято иновация обгръща до 100 възпитаници, с 30 образователни часа годишно - до 800 лева

- учебни заведения, чиято иновация обгръща над 100 възпитаници, с 30 образователни часа годишно - до 1000 лева

- учебни заведения, чиято иновация обгръща над 100 възпитаници, с над 50 образователни часа годишно - до 1800 лева
 С 16 национални стратегии развиваме образованието през 2021 година
С 16 национални стратегии развиваме образованието през 2021 година

Те са ориентирани към модернизиране на учебната инфраструктура и развиването на новаторските практики
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР