За половин век Джордж Сорос успява да създаде своя империя,

...
За половин век Джордж Сорос успява да създаде своя империя,
Коментари Харесай

Джордж Сорос: Гордея се с враговете, които имам

 За половин век Джордж Сорос съумява да сътвори своя империя, а политическите и финансови игри го възкачват на фундамент, от който съумява да дирижира интензивно пазари, въздействия и настроения. По-малко от половин година преди да навърши 90 години, милиардерът даде изявление на журналиста от " Гардиън " Шон Уокър.

Двамата се срещат в безоблачен октомврийски ден в така наречен " щаб на Сорос в Ню Йорк ". По време на диалога посоченият за човеколюбец и безукорен финансист разсъждава за демокрацията, популизма и мощните врагове, измежду които са президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, министър председателят на Унгария Виктор Орбан и английският политик Джейкъб Рийс-Мог.

Малко преди да навърши 90 години, той разкрива какво го плаши и с какво се бори - личното му его. 

Влязъл в историята двуяко - остро подложен на критика и в същото време устойчиво поддържан от международните лобита, името му нашумява около " Черната сряда " или моментът, в който британската банка е срината. 

Годината е 1992 година, а Сорос към този момент е " индивидът, който разруши банката на Англия ". Съществуват разнообразни тайни теории за това историческо събитие в света на финансите. Една от тях е неговият принос за финансовия срив - майсторски спекулации. Сорос в никакъв случай не е изразявал скрупули за това, че е натрупал положение от валутни спекулации. Журналистът Шон Уолкър разказва реакцията му на въпрос  по тази тематика - Сорос просто подвига плещи и твърди, че персоналната му роля в " Черната сряда " е била пресилена. Същевременно не отхвърля, че времето е било уместно за него.

" Вече имах потребност от по-голяма публика. Умишлено си разреших да се случи, с цел да основа платформа, от която да мога да приказвам по други въпроси. Изведнъж ми се даде глас, който се чуваше ", пише Сорос в новата книга.

Сорос споделя за житейския си опит по времето на окупираната от нацистите Европа. Тъй като е с еврейско-унгарски генезис, по-голямата част от Втората международна война прекарва укривайки се.

Запален е по философията. Част от отговорите му в изявленията са в типичния балансиран звук с ниска периодичност на страстите.

" Определено не изключвам вероятността светът да се е отправил към едно много по-мрачно място. Но всичко зависи от нас. Не можем пасивно да чакаме нещата да се оправят. Трябва да действаме съгласно правилата си, даже когато обстановката наподобява безнадеждна. ", споделя финансистът в изявление пред " Гардиан ", представено от " Дир ".

Коментарът е в подтекста на въпрос във връзка възхода на популистки и властнически политици в Европа, Северна Америка и по света. Авторът Шон Уокър споделя, че в новата си книга известният финансист разказва 2016 година като надир (точката, противоположна на зенита в астрономията - термин, употребен като знак на огромно падение) в смисъл на отдалечаването от отворените общества. Сорос засяга вота за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати.

В изявлението Сорос споделя случай отпреди 30 години. Поканен е персонално от Тръмп на вечеря и му е препоръчано да оглави офис в Ню Йорк. Сорос тогава към този момент е приет като извънредно сполучлив финансист. Отказва на Тръмп.

" И това беше единствено тъй като не го харесвах ", споделя Сорос на журналиста, усмихвайки се.

В диалога Сорос споделя, че вижда известни признаци за " нов прилив " в дебатите за импийчмънт на Тръмп и изборите за Европейски парламент по-рано тази година. Авторът отбелязва, че с годините милиардерът се е трансформирал в обичана цел на хора като Тръмп, Найджъл Фараж и последователите на Брекзит.

" Като кореспондент в Източна Европа, персонално следих растящата политическа неприязън против него през годините. Прекарах десетилетие в Русия, където Владимир Путин го упрекна в образуване на революции в прилежащи страни, а през 2015 година фондациите му бяха неразрешени в страната като " опасност за държавната сигурност ". Миналата година се реалокирах в Будапеща, родният град на Сорос, където крайнодесният маджарски министър председател Виктор Орбан отначало поде офанзивите против него ", отбелязва в материала си създателят. След това пита събеседника си по какъв начин устоя на офанзивите.

" Това ме провокира и ме зарежда с сила. Като видя лист с хора, придвижвания или страни, които ме атакуват, това ме кара да имам вяра, че върша нещо вярно. Гордея се с враговете, които имам ", отвръща Сорос с усмивка.

За отдавнашни врагове на Сорос журналистът показва властнически водачи и засилващите се антисемитските теории на конспирацията, които изтичат от по-тъмните кътчета на интернет. Според журналиста, съвсем няма седмица без обществено изявление, рисуващо Сорос като " безсърдечен изверг на Бонд с нечестиви проекти за смяна на планетата ".

Миналата година Тръмп заяви, че Сорос може да заплаща на незаконни мигранти да идват в САЩ; в Турция президентът Ердоган го назова " човек, който разпорежда на хората да разделят народи и да ги разбият " ; в Италия Матео Салвини съобщи, че Сорос желае страната " да се трансформира в великански бежански лагер, тъй като обича плебеи ".

Миналия месец финансовата поддръжка на Сорос за групировката " Най-доброто за Англия ", накара Джейкъб Рийс-Мог да го назова " кукловод в Народното събрание ". Найджъл Фарадж пък дефинира милиардера като " най-голямата заплаха за целия западен свят ".

Във впечатляващ лист против Сорос, формиран от най-прогресивните политици в света, е и министър-председателят на родината му - Виктор Орбан.

" Не го одобрявам персонално и сигурно не разрешавам да се трансформира в персонален спор ", споделя Сорос. " Разликата сред нас не е персонална, а идеологическа - ние сме с противоположни възгледи за света. "

По думите на журналиста, Сорос не обича да е прекомерно прочувствен и персонален в диалога. Внимава, когато приказва за Орбан. Но говорейки за Тръмп, е много ядовит.

" Мисля, че той е ослепителен лъжец на увереността, съумял да надвиши личните си упования ", споделя той. " Това е сбъдването на фантазията на нарцисиста и това го води напред. "

Въпреки това Сорос счита, че тази композиция от самоуважение и неустановеност е накарала Тръмп да вземе ужасни решения.

" Имаме шанс, че в него живее вътрешното несъгласие - то е неговият най-лош зложелател. Той копае личния си гроб заради пристрастеността си към нарцисизма ", счита Сорос.

През последните години Сорос се трансформира в един от най-големите донори за идеите и претендентите на демократите. В хода на диалога Сорос споделя, че би наложил налог върху парите на свръхбогатите - в това число и на себе си. По думите му това е най-хубавият метод за финансиране на нужните разноски за рецесията с климата. Област, в която Сорос счита, че председателството на Тръмп е изключително злополучие.

" Има връзка сред проблемите на отвореното общество и проблемите на изменението на климата... Имаш някой като Тръмп, който в действителност го отхвърля, и това в действителност прави доста мъчно предприемането на стъпките, които са нужни за преодоляване на обстановката ", споделя Сорос.

С повишението на амплитудата на антисоросова изразителност, защитата на милиардера е завишила ограниченията за сигурност. Миналата година през октомври взривно устройство бе изпратено по пощата в новата резиденция на милиардера в Ню Йорк. Експлозивът бързо е открит и никой не бе ранен, само че това сподели, че заканите за живота му не са хипотетични.

" Готов съм да пожертвам живота си поради концепциите и убежденията, когато е належащо, само че не се посрамвам на непотребна заплаха ", споделя в отговор Сорос. Малко евентуално е той да се върне в Унгария, до момента в който Орбан е на власт -  поради безмилостната, по думите му, агитация, която може да въодушеви физическа офанзива.

" Загубата на схващане е толкоз плашеща за човек като мен, който е толкоз замесен в мисленето и разбирането на света. Но умирането е естествено разследване от раждането и по тази причина няма от какво да се страхувате. Първоначално желаех да консумирам парите си, до момента в който съм жив, само че тогава разбрах, че би било доста егоистично. Има доста други хора, които са посветили живота си на работа за фондацията и аз им дължа тази фондация да продължи и оттатък моя живот ", казва Сорос.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР