За половин ден няколко компании от британската технологична и телекомуникационна

...
За половин ден няколко компании от британската технологична и телекомуникационна
Коментари Харесай

Още британски компании изолират "Хуауей", САЩ може да разширят китайския "черен списък"

За половин ден няколко компании от английската софтуерна и телекомуникационна промишленост започнаха да се дистанцират от китайския колос " Хуауей " на фона на спора му с администрацията на президента Доналд Тръмп.

След като най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство ЕЕ реши да изключи устройствата на " Хуауей " от идното стартиране на петото потомство (5G) мрежа в страната, същото направи и английското поделение на втория максимален оператор в света " Водафон ". " Слагаме на пауза поръчките на 5G смарт телефони " Хуауей Мейт 20 Екс " от юли " поради неустановеност за дълготрайната поддръжка на услуги на устройствата, заяви представител на компанията, представен от " Ройтерс ".

Той увери, че мярката е краткотрайна и може да се преразгледа. С решението на Vodafone UK обаче два от трите най-големи мобилни оператора на английския пазар - които ще пуснат и първите 5G мрежи в кралството - са създали тази стъпка. Британски таблоиди подлагаха на критика в последните няколко дни трите водещи оператора (O2 към този момент не последва съперниците си), че продават телефони, които " може да не работят ", въпреки китайската компания да акцентира, че към този момент купени устройства и тези, които са в продажба, няма да бъдат наранени.

Междувременно английската компания за чипове Ей Ар Ем (ARM) разгласи, че приключва всевъзможен бизнес с " Хуауей ". Компанията е измежду водещите производители на процесори за смарт телефони и таблети. Ръководството на основаната в Обединеното кралство (но благосъстоятелност на японската група " Софтбанк " ) Ей Ар Ем е взело решението преди дни. Според Би Би Си личният състав е научил предходната седмица, че към този момент няма право да " обезпечава поддръжка, технологии за доставка, да дава механически полемики или да разисква други механически въпроси " с " Хуауей ".

Същият материал на Би Би Си изяснява, че продукцията съдържа технологии от американски генезис, а и Ей Ар Ем има офиси в Калифорния, Вашингтон, Тексас и Масачузетс. Това слага компанията в обсега на американските ограничения против " Хуауей " - китайският колос е подложен в " черен лист " и взаимоотношението му с американския бизнес може да става въз основата само на мъчно налични единични разрешителни. Технологии на американски производители ще станат на процедура недостъпни за него, откакто изтече 90-дневно " облекчение ", въведено от Съединени американски щати, с цел да не понижи резултата върху бизнес сътрудниците ѝ.

В отговор представител на " Хуауей " изрази убеденост, че схващат обстановката и ще се оправят с нея: " Ценим околните връзки с сътрудниците си, само че признаваме натиска, под който се намират, в следствие от политически стимулирани решения. "

" Пригответе се за сложни времена "

В резултат китайският външен министър Ван И сподели през днешния ден, че натискът на Съединени американски щати върху китайските компании и " икономическият шантаж ", осъществяван от Вашингон съгласно него, са неприемливи. " Използването на американска мощ, с цел да се подтиснат частните компании като " Хуауей ", е характерен стопански тормоз ", сподели той, добавяйки в друго изказване, че вратата на Пекин постоянно ще е отворена за търговски договаряния.

Малко по-късно държавни медии разпространиха изказване на китайския президент Си Дзинпин. В него президентът приканва страната да се подготви за сложни времена " вкъщи и в чужбина и да завоюва нови победи за социализма с китайски характерности ". " Страната ни към момента е в интервал на значими стратегически благоприятни условия за развиване, само че интернационалната система е все по-сложна ", споделя той.

Не се прецизират " провокациите ", не се загатва и комерсиалната война със Съединени американски щати, само че Си продължава с изказванието, че " единствено със лична интелектуална благосъстоятелност и основни технологии " може да се увеличи конкурентоспособността. " Хуауей " твърди, че може да развие задоволително положителни китайски технологии, които да запълнят неналичието на американски.

Още компании в " черния лист "

Междувременно " Блумбърг " и " Ню Йорк таймс " оповестиха, че Съединени американски щати обмислят да прибавят " Хиквижън " - компания, произвеждаща технологии за наблюдаване, в " черния лист ". " Гардиън " отбелязва, че това е компанията, предоставяща технологиите за всеобщо следене в най-вече уйгурския регион Синцзян в Северозападен Китай. Това обаче е и компанията, предоставяща сходни устройства на държавни управления отвън страната, сключила преференциални покупко-продажби с управляващите в Замбия и други страни и упреквана от правозащитници, че изкушава слаби демокрации да подхващат репресивни ограничения.

Според " Ню Йорк таймс " решението следва в идващите няколко седмици. Макар то да няма публично удостоверение, последва коментар на компанията в държавния китайски " Глобъл таймс ". В публикация се споделя, че " Хиквижън " е " снабдител на артикули ", който " в никакъв случай не е правил нищо неправилно в Синцзян ". Представител на компанията е декларирал за " Ройтерс ", че в случай че това въпреки всичко се случи, компанията би могла да се оправи с всяка загуба на достъп до съставни елементи от Съединени американски щати - множеството снабдители на чиповете са в Китай, " въпреки някои да са в Съединени американски щати ".

 Снимката е от уйгурския самостоятелен регион Синцзян
© Associated Press

Снимката е от уйгурския самостоятелен регион Синцзян

Според източници на " Блумбърг ", осведомени с процесите в американската администрация, друга причина за сходна възбрана - евентуално включваща още четири компании с изключение на " Хиквижън ", е, че някои от камерите им, употребяващи лицево различаване, могат да се употребяват за шпионаж. Така в " черния лист " може да се озоват " звезди " на технологиите за лицево различаване като SenseTime, една от най-ценните стартъп компании в света: за няколко години след основаването ѝ през 2014 година пазарната ѝ капитализация доближи 3 милиарда $.

През април сенатор Марко Рубио изпрати на държавния секретар Майк Помпео и министъра на търговията Уилбър Рос писмо, в което ги прикани да наложат наказания на хора и компании, " виновни за съществени нарушавания на човешките права " в Синцзян ". Според Организация на обединените нации в провинцията може да са арестувани над 1 млн. уйгури в специфични " лагери за превъзпитаване ".

Същевременно ограниченията, които подхваща Вашингтон, разсънват у анализатори опасения, че Съединени американски щати просто работят за политическо и икономическо въздържане на Китай и че " студена софтуерна война " към този момент се вихри около комерсиалната. Асоциация на американските компании в Китай предизвести по-рано през днешния ден, че отговорът на Пекин на обстановката с " Хуауей " може да засегне личните им бизнес ползи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР