За полицейска акция срещу български автомобили в Северна Македония съобщи

...
За полицейска акция срещу български автомобили в Северна Македония съобщи
Коментари Харесай

Тежковъоръжени полицаи спират автомобили с българи в Северна Македония

За полицейска акция против български коли в Северна Македония заяви депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Милен Михов пред bTV.

" Имаме информация за полицейска акция от през вчерашния ден в Струмица против колите с българска регистрация - били са подробно проверявани от тежковъоръжени служители на реда ", описа доцент Михов.
Той разгласи, че в случай че тези данни се потвърдят, Вътрешна македонска революционна организация ще желаят пояснение от управляващите в Северна Македония.

Михов разяснява и желанието на македонските управляващи да върнат проучването на сръбски език в учебните заведения, против което вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов към този момент изпрати яростно писмо до премиера Зоран Заев.

" Изграждането на Сръбски културен център в Скопие и проучването на сръбски език в македонските учебни заведения е продължение на една дълга политика, която се води от всички партии в западната ни съседка ", разяснява депутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

Според него тези дейности не означавали утежняване на двустранните връзки, а били " предстоящо опрощение " поради позицията на България по старта на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Но подлага на критика, че и до през днешния ден там няма нито една българска телевизия или вестник.

" Македонизмът е дело на сърбите, това е пределно ясно. И той е построен на антибългарска основа. Ако се подобрят връзките с България, един от главните клонове на тази теория би трябвало да падне. От тяхна позиция това е естествено, от наша - задълбочава разделянето ", съобщи пред Българска национална телевизия историкът проф. Христо Матанов.

" Преди няколко години в Република Северна Македония се натъкнах на всеобщо разпространяване на сръбски вестници, всеобщо лъчение на сръбски малките екрани, български вестници съвсем няма, а малките екрани - 1. Този развой тече без значение, че е било забранявано при Груевски ", добави проф. Матанов.

Той не си показва да се учи македонски у нас.

" Това няма да стане по никакъв метод, това значи връщане на тези времена, в които една настояща парламентарна партия принудително вкарваше македонизма и това продължи много години ", безапелационен беше историкът.

Според него това, че ние един път сме приели македонския език и македонската нация, в този момент е главен мотив на македонците.

" Пътят на доближаване е въпрос и на двете страни. Ние нашия път можем да си го извървим. Те би трябвало да извървят своя, само че към този момент най-малко не го виждам. Те би трябвало да се поопържат в личното си масло, с цел да схванат, че сегашната политическа конюнктура е друга от едно време ", добави проф. Матанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР