За поколения български студенти този ден е еуфоричен – това

...
За поколения български студенти този ден е еуфоричен – това
Коментари Харесай

Студентите празнуват 8 декември

За генерации български студенти този ден е еуфоричен – това е Студентският празник 8 декември и по този начин е към този момент десетилетия.
Сменят се поколенията и "Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus " не може да не вълнува, тъй като значи и младост, и неспокойствие от ученето, което всеки самичък е избрал, а и вероятност.
И по този начин е от далечни времена - счита се, че студентският химн Gaudeamus igitur е употребен още през XIII век и създателите му са незнайни. Съвременният текст е написан от скитащия немски стихотворец К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е употребена по-рано основана (1717 г.) ария от Я. Г. Гюнтер.
Студентският празник се празнува публично от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният празник на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България.
8 декември по света се свързва и със гибелта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива създателя на Бийтълс Джон Ленън, само че "Let it be ", и освен тя, не престават да бъдат обичани песни по целия свят. Тази дата е изключително знаменателна с тази тъжна годишнина, само че е и мотив освен младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкоз либерален и обективен свят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР