За поколението на моите родители Европа представляваше стремеж за мир

...
За поколението на моите родители Европа представляваше стремеж за мир
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен : Съюз с по-големи амбиции


За поколението на моите родители Европа представляваше блян за мир на континент, на който разделянето продължаваше прекомерно дълго.
За моето потомство Европа беше блян за мир, благополучие и единение, които постигнахме посредством единната си валута, свободното придвижване и разширението.

За поколението на моите деца Европа е единствено едно:

блян към живот на континент, който предлага природосъобразна и здравословна среда. Стремеж към живот в общество, в което човек може да бъде правилен на себе си, да живее, където желае, да обича, който желае, и да си слага цели, които дават отговор на висотата на неговите упоритости. Стремеж към свят, изпълнен с нови технологии и изконни полезности. Стремеж към Европа, която заема водещата роля в света във връзка с огромните провокации на нашето време.

Европейското население даде израз на своя глас и своите стремежи посредством рекордната изборна интензивност на тазгодишните избори за Европейски парламент. Хората разпоредиха на европейските институции и водачите на Европа недвусмислената задача да демонстрират смелост и увереност.
За да изпълним тази цел, като предприемем съответните дейности, би трябвало да преоткрием своето единение и вътрешната си мощ.
Ако бъда определена, ще укрепя връзките сред хората, народите и институциите. Между упованията и резултатите. Между думите и делата. Ръководената от мен Комисия ще се вслушва в гласа на европейците и ще работи самоуверено, когато има смисъл от дейности, като оставя на националните, районните и локалните участници опцията да реализират резултати в областите, в които те са в най-хубава позиция да го създадат.

Днешният свят наподобява все по-объркан. Съществуващите международни сили поемат по нов независим път. Появяват се и се консолидират нови международни сили. Промените в климата, технологиите и демографските характерности преобразяват нашите общества и метода ни на живот. Това оставя у доста общности в Европа чувство за неустановеност и безпокойствие.

През идващите пет години би трябвало да работим дружно, с цел да разсеем страховете и да създадем нови благоприятни условия.

Европа би трябвало да играе водеща роля в прехода към здрава планета и към нов дигитален свят. Ще може да го направи обаче единствено посредством сливане на хората и посредством модернизиране на нашата неповторима обществена пазарна стопанска система в сходство с днешните нови упоритости.
В началото на това пътешестване би трябвало да се възползваме оптимално от всичките си мощни страни и умения и от целия си капацитет. Трябва да се съсредоточим върху равенството и да създадем благоприятни условия за всички хора, без значение от това дали са дами или мъже, дали са от изток, запад, юг или север, дали са млади или остарели.

Трябва да отстояваме общите си полезности и върховенството на закона. Трябва да си осигурим ресурсите, от които се нуждаем, с цел да реализираме упоритостите си, по-специално посредством идващия дълготраен бюджет, който би трябвало да бъде признат във допустимо най-кратки периоди.
Разполагаме с основа, която ще ни разреши да реализираме всичко това. Заетостта ни е на рекордно високо ниво, а икономическият ни напредък е резистентен. Ние сме суперсилата в международната търговия. Създаваме стандарти, които останалите следват. Вече сме отвън ерата на ръководството на рецесии и можем да отправим поглед към бъдещето.

Не бива да се тормозим да се гордеем с това, което сме постигнали, нито да имаме упоритости за това къде желаеме да стигнем.
Докато вървим дружно напред, желая методът към нашата работа да бъде по-приобщаващ и открит. Искам да засилим партньорството на Комисията с Европейския парламент, който въплъщава гласа на жителите.

В този смисъл организирах необятна консултация и почерпих ентусиазъм от от диалозите си с всички политически групи в Европейския парламент, както и от Стратегическата стратегия на Европейския съвет за интервала 2019—2024 година
Настоящите политически насоки се основават на общите хрумвания и цели, които ни сплотяват. Те не съставляват изчерпателна работна стратегия, а по-скоро целят да очертаят взаимната ни работа. Във всяка глава са посочени политиките, посредством които имам намерение да реализираме задачите си. Политическите насоки са съсредоточени върху шест съществени амбициозни цели за Европа за идните пет години и интервала по-късно:

Европейска зелена договорка
Икономика в полза на хората
Подготвена за цифровата епоха Европа
Съхраняване на европейския ни метод на живот
По-силна Европа на международната сцена
Нов подтик за европейската народна власт

Ще се приспособяваме и ще сверяваме часовниците си при неизбежната поява на нови провокации и благоприятни условия, само че ще се придържаме неотменно към правилата и задачите, изложени в актуалните насоки. За мен идващите пет години откриват опция пред Европа да бъде по-амбициозна на локално ниво, с цел да заеме водеща роля в международен мащаб.

1. Европейска зелена договорка
Искам Европа да бъде по-амбициозна и да се трансформира в първия континент, който е безпристрастен във връзка с климата.
Посланието на европейските гласоподаватели — както и на тези, които са още дребни, с цел да гласоподават — е пределно ясно: те желаят да се подхващат действителни дейности за битка с изменението на климата и Европа да поеме водеща роля в тази битка.
Разпалеността, убеждението и силата на милионите младежи, чийто глас отеква по улиците и в сърцата ни, са ентусиазъм за мен. Те се борят за своето бъдеще. Дълг на нашето потомство е да им го осигурим.

Превръщането ни в първия континент на света, който е безпристрастен във връзка с климата, е най-голямото предизвикателство и опция на нашето време. То изисква да предприемем решителни дейности в този момент. Ще би трябвало да влагаме в нововъведения и научни проучвания, да преобразуваме нашата стопанска система и да актуализираме индустриалната си политика.
За да реализираме нашите амбициозни цели, в границите на първите 100 дни след встъпването си в служба ще предложа Европейска зелена договорка.
Тя ще включва първия европейски законодателен акт, в който ще бъде заложена задачата за индиферентност във връзка с климата до 2050 година
Разпалеността, убеждението и силата на милионите младежи, чийто глас отеква по улиците и в сърцата ни, са ентусиазъм за мен. Дълг на нашето потомство е да работим в техен интерес.

На път сме да реализираме амбициозните цели, които си поставихме с Парижкото съглашение за 2030 година Трябва обаче да стигнем по-далеч и по-бързо, в случай че фактически желаеме през 2050 година да реализираме индиферентност във връзка с климата.
Сегашната ни цел е до 2030 година излъчванията да намалеят с 40 %. Трябва обаче да бъдем по-амбициозни. Въглеродните излъчвания би трябвало да имат избрана цена. Всички хора и браншове ще би трябвало да дадат своя принос.
Ще предложа да се разшири обсегът на схемата за търговия с излъчвания, с цел да се включи морският бранш и с течение на времето да се понижат безплатните квоти, отпуснати на самолетните компании. Ще предложа също по този начин това да се ползва и във връзка с придвижването и строителството. Ако желаеме до 2050 година да реализираме индиферентност във връзка с климата, ще би трябвало до 2030 година другите системи да се сближат.
В допълнение на тази работа и с цел да се подсигурява, че нашите предприятия могат да се конкурират при равни условия, ще въведа гранична такса за въглеродните излъчвания за да се избегне изместването на въглеродни излъчвания. Това следва да бъде в цялостно сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация. Ще се стартира с някои подбрани браншове и последователно обсегът ще се разшири. Ще преразгледам също по този начин Директивата за данъчното облагане на енергийните артикули и електрическата енергия.

Справедлив преход

За да се задейства смяната, от която се нуждаем, ще показва своя проект за стопанска система, която е готова за бъдещето — нашата нова индустриална тактика.
Ще бъдем международен водач в региона на кръговата стопанска система и чистите технологии. Ще работим за декарбонизация на енергоемките браншове.
Европа е индустриална стопанска система и на доста места в нашия Съюз локалният производител, завод или цех е в центъра на нашите общности. Ето за какво считам, че това, което е добре за нашата планета, би трябвало да е добре за нашето население, нашите райони и нашата стопанска система.

Кохезионните фондове играят решаваща роля за подпомагането на нашите райони и селски региони от изток на запад и от юг на север, с цел да не изостават от измененията в нашия свят. Необходими са обаче спомагателни старания.

Нуждаем се от обективен преход за всички.
В рамките на този преход би трябвало да признаем и да подходим с схващане към обстоятелството, че не всички започваме от една и съща насочна точка. Всички споделяме една и съща упоритост, само че с цел да я реализиран, някои може да се нуждаят от по-индивидуална поддръжка,отколкото други.

Смятам, че това, което е добре за нашата планета, би трябвало да е добре за нашето население, нашите райони и нашата стопанска система. Ще осигурим обективен преход за всички.

Ще подпомогнем най-засегнатите хора и райони посредством нов фонд за обективен преход. Това е европейският метод: амбициозни сме и не забравяме никого.
Нуждаем се също по този начин от повече обучение и мотивация. За тази цел ще предложа европейски пакт за климата, сплотяващ районите, локалните общности, гражданското общество, индустрията и учебните заведения. Заедно те ще разработят и ще поемат набор от задължения, с цел да се реализира смяна в държанието, като се стартира от самостоятелното и се стигне до най-голямото многонационално равнище. Това ще бъде главен съставен елемент на справедливия преход за всички.

План за вложения за устойчива Европа

Тези, които работят първи и са най-бързи, ще се възползват също по този начин от опциите, които предлага екологичният преход.
Ето за какво ще влагаме рекордни суми в авангардни научни проучвания и нововъведения, употребявайки напълно гъвкавостта на идващия бюджет на Европейски Съюз, с цел да се съсредоточим върху областите с максимален капацитет.
Имам подготвеност за по-амбициозно консолидиране на въпросите по отношение на климата в идната многогодишна финансова рамка. Ако Европейският парламент и Съветът дадат своето единодушие, бихме могли дружно да заложим цел в размер на 30 % от разноските за задачите в региона на климата в идващия си дълготраен бюджет.

Няма да бъде задоволително обаче да се плануват единствено обществени финанси. Необходимо е да се възползваме от частни вложения, като сложим екологосъобразното и стабилно финансиране в центъра на нашата капиталова верига и финансова система. За постигането на тази цел имам намерение да показва тактика за екологосъобразно финансиране и проект за вложения за устойчива Европа.
В рамките на тази самодейност ще предложа също по този начин елементи от Европейската капиталова банка да се преобразуват в банка на Европа за климата.
Банката към този момент е най-големият многостранен източник на финансиране в региона на климата в международен мащаб — 25 % от общия размер на нейните средства са предопределени за вложения в тази област. Искам до 2025 година тази стойност най-малкото да се удвои.
Планът за вложения за устойчива Европа ще окаже поддръжка за вложения в размер на 1 трилион евро през идващите 10 години във всяко кътче на Европейски Съюз.

По-амбициозни цели за 2030 година

Трябва да бъдем по-амбициозни, когато става въпрос за нашите цели за 2030 година Искам до 2030 година да понижим излъчванията с най-малко 50 %. За постигането на действително влияние обаче светът ще би трябвало да работи като едно цяло. Европейски Съюз ще поеме водеща роля в интернационалните договаряния за повишение на нивото на упоритостите на други огромни източници на излъчвания до 2021 година
Ангажирам се да показва до тази дата обстоен проект за отговорно увеличение на задачата на Европейския съюз за 2030 година на 55 %.
Този проект ще се основава на обществени, стопански и екологични оценки на въздействието, ще обезпечава равни условия и ще подтиква нововъведенията, конкурентоспособността и основаването на работни места.

Опазване на околната среда на Европа

Изменението на климата, биологичното многообразие, продоволствената сигурност, обезлесяването и деградацията на почвите вървят ръка за ръка. Трябва да променим метода, по който произвеждаме, консумираме и търгуваме. Опазването и възобновяване на нашата екосистема би трябвало да направляват всичките ни дейности. Трябва да определим нови стандарти за биологичното многообразие, които са общоприложими за търговията, индустрията, селското стопанство и икономическата политика.

В рамките на Европейската зелена договорка ще представим тактика за биологичното многообразие за 2030 година

Околната ни среда, нашите естествени благосъстояния, нашите морета и океани би трябвало да се опазват и пазят. Европа ще работи със своите международни сътрудници през идващите 5 години, с цел да се ограничи загубата на биологично многообразие. Искам на конференцията на страните по Конвенцията за биологичното многообразие през 2020 година да поемем водеща роля в международен мащаб, както направихме през 2015 година на конференцията по изменението на климата в Париж.

Трябва да съхраним жизненоважната работа на нашите аграрни стопани, с цел да осигурим на европейците питателна, налична и безвредна храна. Това е допустимо единствено в случай че са в положение да обезпечат заслужен живот за своите фамилии. Ще подкрепим нашите аграрни стопани с нова „ Стратегия от фермата до трапезата “ за продоволствена резистентност по цялата верига за основаване на стойност.
В нашите селски региони живеят над 50 % от европейците. Те са гръбнакът на нашето общество и в тях бие сърцето на нашата стопанска система. Разнообразието на ландшафта, културата и наследството в Европа е нейната най-характерна и забележителна линия. Тази характерност е съществена част от нашата еднаквост и икономическия ни капацитет. Ние ще ценим и ще опазваме селските си региони и ще влагаме в тяхното бъдеще.
Здравето на европейските жители и на планетата вървят ръка за ръка: то зависи от качеството на въздуха, който дишаме, на водата, която пием, и на храната, която ядем, както и от сигурността на продуктите, които използваме.

В името на здравето на нашите жители, нашите деца и внуци Европа би трябвало да има упоритостта да премине към нулево замърсяване. Ще предложа междусекторна тактика за отбрана на здравето на жителите от утежняването на положението на околната среда и замърсяването, която ще включва ограничения за качеството на въздуха и на водата, рисковите химични субстанции, излъчванията от индустрията, пестицидите и веществата, нарушаващи функционалностите на ендокринната система.

Устойчивостта на Европа е обвързвана също по този начин със основаването на благоприятни условия, нововъведенията, основаването на работни места и предлагането на отраслови конкурентни преимущества. Кръговата стопанска система е от основно значение за развиването на бъдещия европейски стопански модел.
Ще предложа нов проект за деяние за кръгова стопанска система с акцент върху устойчивото потребление на ресурсите, изключително в ресурсоемки браншове с огромно влияние, като текстилното произвеждане и строителството.

Искам Европа да играе водеща роля по отношение на пластмасите за еднократна приложимост. До 2050 година в океаните ще има повече пластмаса, в сравнение с риба. Трябва да обмислим съществено по какъв начин да обърнем тази наклонност. Европейското законодателство към този момент се ползва във връзка с десетте най-разпространени пластмасови произведения по европейските плажове. Искам в границите на нашата битка с пластмасовите боклуци да се заемем и с пластмасовите микрочастици.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР