За по-строги мерки за обозначаване на неподходящо за деца медийно

...
За по-строги мерки за обозначаване на неподходящо за деца медийно
Коментари Харесай

Телевизиите ще обозначават с 60-секундно предупреждение неподходящите за деца предавания

За по-строги ограничения за обозначаване на неуместно за деца медийно наличие се споразумяха Съветът за електронни медии (СЕМ), Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциациацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио. Те подписаха съглашение, с което одобриха промени в критериите за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или общественото развиване на децата.

Критериите се трансформират за пръв път от тяхното приемане през 2011 година Новите правила ще работят на правилото на саморегулацията.

Какво е новото?

Преди началото на предаванията и след всяко спиране, доставчиците на медийни услуги ще излъчват сигнален текст за наставнически надзор, както и да нареждат на екран пиктограма (визуален сигнален знак), която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е уместно. Пиктограмата ще се появява след началото на предаването, както и след всяко спиране и ще престоява на екран в границите на не по-малко от 60 секунди.

Целта на признатите промени е да се вкарат публично и в България положителните европейски практики, като по този метод на аудиторията се дава един спомагателен сигнал за неподходящо наличие, който да помогне на родителите да предпазят децата от неуместно наличие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР