За по-сериозни санкции при купуване на гласове и при корпоративния

...
За по-сериозни санкции при купуване на гласове и при корпоративния
Коментари Харесай

Президентът иска по-високи санкции за купуване на гласове

За по-сериозни наказания при пазаруване на гласове и при корпоративния избор на избори, както и за въвеждане на машинното гласоподаване прикани президентът Румен Радев. По негова самодейност се организира полемика, на която бяха разисквани проблемите при извършените локални избори. В дебата участваха представители на ЦИК и на виновните институциите за организацията на вота.

Има ерозия на доверието в изборния развой е оценката на президента Радев. Според него това води до понижаване на изборната интензивност. Президентът счита, че би трябвало да се върне вярата в институциите. Постави като сериозен проблем големия брой недействителни бюлетини за общински съветници, който е 15,9 на 100.
Румен Радев, президент на Република България: Машинното гласоподаване при тези условия на недействителни бюлетин и отчитане на резултатите, няма опция. То би трябвало да се вкара на 100%, както е по закон и ще реши редица проблеми с невалидните бюлетини, с протоколите и тяхното попълване, с броенето на гласовете, с обобщаването и отчитането на резултатите.
Проф. Михаил Константинов, човек с дълъг опит в организацията на изборите, изрази подозрение, че част от гласоподавателите ще се оправят с машинното гласоподаване. Теза, с която президентът не се съгласи.

Проф. Михаил Константинов - " Информационно обслужване " АД: 30% от българските гласоподаватели не са хващали компютър. Тва би трябвало да го имаме поради, когато вършим всякакви хубави оферти.Румен Радев: Да, те не употребяват компютър, само че всички в България употребяват банкомат. Аз виждам общуването и логаритъма на един банкомат безусловно равностоен с това, което съм виждал като проява на машина за гласоподаване.
И от ЦИК признаха, че недействителните бюлетини са достигнали максимален брой за последните 10 години. Анализ на този факт ще може да се направи обаче, когато са подготвени изборните резултати с влезнали в действие правосъдни решения. Тогава ще може да се извадят чувалите с бюлетините и да се проучват проблемите. Дават добра оценка за организацията на отминалия избор.
Стефка Стоева, ръководител на ЦИК: Резултатите от тези избори, съгласно нас, са законни. Това демонстрират и броят на жалбите. Те са фрапантно намалели.
Румен Радев смята, че би трябвало да се мисли и за идващите стъпки - отдалеченото, електронно гласоподаване, което да разреши на по-голяма част от българските в страната и чужбина да гласоподават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР