За по-малко от седмица екоминистерството спря мощности във втори ТЕЦ,

За по-малко от седмица екоминистерството спря мощности във втори ТЕЦ, ...

Екоминистерството спира втори ТEЦ, свързван с Христо Ковачки.


За по-малко от седмица екоминистерството спря мощности във втори ТЕЦ, свързван с бизнесмена Христо Ковачки. На 9 септември е издаден акт за спиране на шест котли в ТЕЦ "Брикел", заради горене на неразрешено гориво – биомаса. На 4 септември беше разпоредено спиране на два парогенератора в "Топлофикация Перник".

От ТЕЦ "Брикел" признават, че са горели биомаса, но твърдят, че това е ставало със знанието и разрешението на екоинспекцията. Освен това не са констатирани превишения на допустимите стойности, твърдят от топлофикационното дружество.

От година неправителствени организации предупреждават, че ТЕЦ "Брикел" трови въздуха в Стара Загора и Гълъбово. Предприятието е сред тези, срещу които Еврокомисията заведе втори иск срещу България, заради замърсяването на въздуха.

Междувременно друга топлоцентрала, свързвана с Ковачки, - ТЕЦ "Бобов дол" заплаши със съд всеки, който разпространявана "невярна и подвеждаща" информация. Поводът е изказването на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която на 4 септември оповести, че "ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД е горил отпадъци в разрез с комплексното си разрешително", което според дружеството не отговаря на истината.

Активизирането на властите срещу свързани с Ковачки топлоцентрали изглежда необяснимо, тъй като години наред нито екоминистерството, нито друг компетентен орган призваха проблеми в тяхната работа, въпреки оплаквания на граждани и неправителствени организации, че замърсяват въздуха.

Източник: mediapool.bg