За по-малко от месец, в периода от 15 април до

...
За по-малко от месец, в периода от 15 април до
Коментари Харесай

Агенцията по храните спря над 2 100 кг негодна храна по Великден

За по-малко от месец, в интервала от 15 април до 6 май, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 4362 изключителни тематични инспекции във връзка празниците Великден и Гергьовден. Инспекторите от отделите „ Контрол на храните “ при съответните регионални дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) ревизираха обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси, находящи се на територията на съответната област.

Спрени от реализация и ориентирани за заличаване са над 2100 кг храни от скотски генезис – говеждо месо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни артикули, включително близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка, 5 л. краве мляко, 510 бр. кокоши яйца. Изтеглени и ориентирани за заличаване са и близо 37 кг храни от неживотински генезис, в това число козунаци, ядки и добавки в храните.

В резултат на инспекциите са формирани 57 акта за определяне на административно нарушаване и са издадени 60 наставления.

В рамките на тематичните инспекции в комерсиалната мрежа и заведенията за публично хранене инспекторите на БАБХ следяха за първи път тази година и за съществуването на здравна маркировка на трупното месо в разнообразни цветове за страната на генезис – наследник за месото от дребни преживни животни (ДПЖ) с генезис България и червен за месо с генезис друг от български (заклано в българска касапница, само че с непознат произход). Проверявано е още за вярно предпазване на храните, съблюдаване на периодите на предпазване, правилно етикетиране и маркиране на яйца, в това число за недопускане на яйца от клас „ B “ в комерсиалната мрежа, както и за съществуване на документи за генезис и сигурност.

Най-честите несъответствия са свързани с предложение на храни с изминал период на валидност, без здравна и идентификационна маркировка, без документи за генезис и неточно етикетирани според настоящото законодателство. Констатирани са нарушавания и за осъществяване на активност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните, неспазване на Наредбата за характерните условия за млечните артикули – продажба на имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко дружно с млечни артикули, несъответствия на условията за качество и надзор за сходство на пресни плодове и зеленчуци – предложение на плодове и зеленчуци без нужните обозначения.

По време на инспекциите са открити пропуски във водените записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за ръководство сигурността на храните), липса на проследимост на предлаганите храни, персонални здравни книжки с изминал период на годност, неспазване на условията за температура при предпазване, за сграден фонд и съоръжение и за неприятни хигиенични условия.

Част от инспекциите бяха осъществени взаимно с представители на Икономическа полиция към регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР), които се включиха в границите на тяхната подготвеност. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР