За по-малко от година Chevron се превърна от любимата голяма

...
За по-малко от година Chevron се превърна от любимата голяма
Коментари Харесай

Време ли е да се купуват акциите на Chevron?

За по-малко от година Chevron се трансформира от обичаната огромна енергийна компания на Уолстрийт в отрицателен образец за изтъкване. Инвеститорите, които купуват акции в този момент, би трябвало да харесват това, което виждат.

Акциите на Chevron паднаха със 17% през 2023 година, което ги прави най-зле представилите се до момента измежду половин дузина световни супер огромни петролни компании тази година. Exxon Mobil, за съпоставяне, се намали единствено с 2% тази година, а борсово търгуваният фонд Energy Select Sector SPDR (XLE) е съвсем без смяна.

По-голямата част от спада пристигна през последните няколко седмици след разочароващ доклад за облагите, който включва вести за изненадващо закъснение на създаването на основно петролно находище в Казахстан, до момента в който договорката на Chevron за 60 милиарда $ за закупуване на Hess (HES), самостоятелен производител на сила, освен не съумя да развълнува вложителите, само че беше общопризнат от някои като симптом на уязвимост.
 Chevron придобива собствен съперник за $53 милиарда
Chevron придобива собствен съперник в огромна договорка с размера на Брутният вътрешен продукт на България

Сделката ще бъде платена напълно в акции

Сега въпросите, които се появяват в главата на вложителите са - дали Wall Street не е прекомерно отрицателен за вероятностите на компанията? Въпреки че разрешаването на обстановката в Chevron може да отнеме няколко тримесечия, тя наподобява добре позиционирана за това, което евентуално ще бъде десетилетия на мощно търсене на изкопаеми горива. Chevron създава петрол и газ по целия свят, с основни активи в Австралия, Казахстан, Мексиканския залив и Пермския басейн на Тексас и Ню Мексико. Той създава 3,1 милиона барела дневно петролен еквивалент през третото тримесечие, само зад водача в промишлеността Exxon Mobil с 3,7 милиона барела дневно.

Акциите, които в този момент се търгуват покрай $147, откакто доближиха 52-седмично дъно през миналата седмица, също наподобяват привлекателни, оценени на към 11 пъти плануваните облаги за 2023 година от $13,71 на акция и 10 пъти предстоящите облаги за идната година от $14,44 на акция. При настоящата цена акциите ще имат дивидентна рентабилност от 4,5%, въз основа на проекта на компанията да усили дивидента с 8% при започване на 2024 година

" Активите и оценката са привлекателни ", споделя анализаторът на Mizuho Securities Нитин Кумар, представен от финансовото издание Barrons, който има рейтинг Купува и целева цена от $215 за акциите на компанията. Това е с над 40% над последните равнища, при които се търгуват.

Общата рентабилност на Chevron, включваща дивиденти и назад изкупуване на акции, би трябвало да надвиши 10%, въз основа на прогнозата, че ще изкупува назад акции на стойност 20 милиарда $ годишно, в случай че приемем, че договорката с Hess бъде приключена доникъде на 2024 година Chevron има страховит баланс, с чист дълг от 15 милиарда $ против настояща пазарна стойност от 275 милиарда $. Това беше задоволително за анализатора на BofA Securities Дъг Легейт да надстрои Chevron до " Купи " от " Неутрален " рейтинг, през миналата седмица.
 Chevron пробваха да сменят стачкуващите си служащи с други, докараха си огромна LNG повреда
Chevron пробваха да сменят стачкуващите си служащи с други, докараха си огромна LNG повреда

Огромна апаратура за полутечен газ в Австралия 3 дни работеше с понижен потенциал

Фондовият пазар не е толкоз сигурен. Главният изпълнителен шеф Майк Вирт сподели, че договорката " нарежда Chevron да ускори дълготрайното ни показване и в допълнение да усъвършенства нашето облагодетелствано портфолио посредством прибавяне на активи от международна класа " - основният измежду тях 30% дял в голямо находище в Гвиана, което съдържа 11 милиарда барела петролен равностоен.

От друга страна, Chevron получи високо оценена компания без действителни припокривания, предоставяща малко благоприятни условия за понижаване на разноските. Нещо повече, сега няма свободен паричен поток, като се имат поради вложенията, които Hess прави със своите сътрудници за удвояване на производството в Гвиана до 2027 година от настоящите 400 000 барела дневно. Сделката за всички акции също ще значи $2 милиарда спомагателни годишни разноски за дивиденти. Уолстрийт допуска, че акционерите на Hess ще поддържат договорката макар спада в цената на акциите на Chevron, откогато транзакцията беше разкрита през октомври.

Грег Бъкли, портфолио управител във фонда Adams Natural Resources, споделя, че приемането на надзор над каузи в Гвиана си е коствало цената на Hess поради вероятностите за напредък на региона. Chevron се стреми да усили производството на сила с минимум 3% годишно до 2027 година по отношение на базата за 2022 година

Да се увери, че това ще се случи, пада върху Вирт, основен изпълнителен шеф на Chevron през последните пет години. Той се очерта като най-големия енергиен водач, защото Chevron генерира забележителна възвръщаемост през последните години с дисциплинирани финансови разноски, гладки интервенции и придобивания като договорката за 13 милиарда $ за Noble през 2020 година, която му даде надзор над огромно газово находище край крайбрежията на Израел. Като самопризнание за напъните на Вирт, Chevron се отхвърли от наложителната възраст за пенсиониране на изпълнителните шефове, с цел да разреши на Вирт, в този момент на 63 години, да продължи да работи, откакто навърши 65 години.

Част от блясъка е излязъл от историята на Chevron. Chevron се натъкна на проблеми с два от най-важните си активи. По-рано тази година компанията съобщи, че има някои индустриални дефицити в Перм, което евентуално затруднява Chevron да реализира задачата си от 1 милион барела дневно там до 2025 година от към 775 000 в този момент.

Проблеми породиха и в Казахстан, където Chevron е водещ оператор и 50% притежател на огромно нефтено находище, наречено Тенгиз, което създава към 750 000 барела дневно. По време на конферентния си диалог за третото тримесечие Chevron разгласи закъснение на значим план за разширение, който ще помогне за увеличение на производството до милион барела дневно от края на 2024 година до 2025 година

Все отново ръководството на комплицирани огромни енергийни полета исторически е било мощната страна на Big Oil. Permian и Tengiz може да са повдигнали въпроси за това какъв брой добре Chevron може да ръководи развиването на огромни планове, само че Бъкли от Adams Natural Resources счита, че Chevron е " прекомерно осъден " и ще се върне на верния път.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР