За по-малко от два часа Министерският съвет раздаде над половин

...
За по-малко от два часа Министерският съвет раздаде над половин
Коментари Харесай

За по-малко от 2 часа кабинетът похарчи половин млрд. лв.

За по-малко от два часа Министерският съвет раздаде над половин милиард лв.. Заседанието на кабинета бе изтеглено за вторник вечерта за да се провиснал оптимално бързо средствата по ограниченията от втория антикризисен пакет, само че по-голямата част от раздадените пари в действителност отиват за пътища и предпочитани обекти на ръководещите като спортната зала на Бургас. За следващ път транш получава и Министерство на вътрешните работи за покриване на свои разноски, в които няма нищо антикризисно.

От общо 520 млн. лева, раздадени по разнообразни посоки през вчерашния ден, за антикризисни ограничения са единствено 153 млн. лева Те са разпределени по този начин:

- 106 043 350 млн. лева ще костват за един месец добавките на пенсионерите . Както е известно, те ще получат за август, септември и октомври по 50 лева към пенсиите си - общо 150 лева, което е първото подкрепяне за тях от началото на рецесията, в случай че не се броят обичайните великденски добавки, които Борисов раздава на възрастните под линията на беднотия (363 лева.).

- 24 600 000 млн. лева се насочват под формата на спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините . Те са за финансиране на нарастването на стандартите за прехрана в обществени и здравни действия, делегирани от страната. Чрез по-високи стандарти държавното управление най-сетне ще извърши уговорката си да доближи равнищата на възнаграждение, планувани в груповия трудов контракт в опазването на здравето, също така ще увеличи заплатите на едни от най-ниско платените държавни чиновници - работещите в обществените домове. Самото нарастване на стандартите също бе утвърдено на вчерашното съвещание.

- 15 млн. лева в допълнение се отпускат и по бюджета на министерството на културата. Те ще бъдат предоставени на Национален фонд „ Култура “ за финансиране на планове на дейци в региона на културата и изкуствата.

- 7 425 000 млн. лева получава здравното министерство за основаване на " съответна отговорност " в лечебните заведения за справяне с пандемична конюнктура. Отпуснати са и пари за туристически ваучери от 210 лева на медици от първа линия, само че тук сумата не е посочена, а и всеобщото мнение за тази мярка е, че тя няма да провокира интерес.

Кабинетът дава единодушие и да се подпише анекс към националния рамков контракт в опазването на здравето, с който клиничните пътеки ще се завишат с 10%, с цел да се обезпечат в допълнение 126 млн. лева за лечебните заведения. Според сбитото известие по този въпрос на Министерски съвет разходът ще бъде в границите на заложеното в бюджета на касата, включително и запаса за непредвидени и неотложни разноски.

Как ще се финансират другите ограничения не излиза наяве от късата информация за решенията. Прави се обаче трето изменение на оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ", като бюджетът й се усилва със 133.7 млн. лева, пренасочени към нея от програмата за администрацията " Добро ръководство " и Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ". Допълнителният запас ще се насочи към ограничения за безработни, застрашени от загуба на работно място и други уязвими групи, настояват от Министерски съвет.

Цялото антикризисно финансиране е по-малко от следващата сума, която отива в Министерство на регионалното развитие и АПИ за огромните пътни обекти. Единият трансфер е до 170.747 млн. лева и с него до края на годината ще се разплатят действия по градежа на правата сред Драгоман и Сливница от бъдещата автомагистрала „ Европа “, Софийския околовръстен път в сектора от „ Цариградско шосе “ до ж.к. „ Младост “ и обходния път на Поморие. Ще се вършат и настоящи поправки.

Пак към Министерство на регионалното развитие се насочват и други до 90 млн. лева за заплащане на последната част от контракта за създаване на ТОЛ системата . Над 94 млн. лева се отпускат за строителството на сектора сред Буховци и Белокопитово от Автомагистрала „ Хемус “ и за идното пускане на строителните работи на северния обходен път на гр. Бургас.

Друг обичан адресат на спомагателни прехвърляния - Министерство на вътрешните работи, ще получи 3 млн. лева за погашение на осъществени експертизи и преводачески услуги , както и обезпечаване на действия, свързани с работата по наказателни производства.

С 5 млн. лева пък нараства спортната зала " Арена Бургас " , този път парите са за съоръжение, оповестяват от държавното управление. Със сумата ще бъде повишен капиталът на държавната „ Академика 2011 “ ЕАД.

2 млн. лева от огромното разпределяне са за Враца , където през вчерашния ден имаше два епизода с джипката на Борисов. С парите ще се изградят улици към " немските бижута " за автомобилни съставни елементи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР