За по-малко от 30 минути днес премиерът Бойко Борисов разгледа

...
За по-малко от 30 минути днес премиерът Бойко Борисов разгледа
Коментари Харесай

След намесата на Борисов държавата ще отпусне пари на УНСС, но не повече от обещаните от Горанов

За по-малко от 30 минути през днешния ден министър председателят Бойко Борисов прегледа без каска градежа на новия корпус на Университета за национално и международно стопанство (УНСС), даде изказване пред медиите, че е разрешил разногласието, и разгласи, че на идващото съвещание на Министерския съвет страната ще отпусне пари за довършването на постройката, т.е. обектът няма да остане " монумент на културата ", а ще бъде подготвен до година и няколко месеца.

Става въпрос за построяването на нова постройка в университета, която се строи от 2016 година от консорциум сред компаниите " Главчев инженеринг " ЕООД и " Вамос " ООД с 4.5 млн. лв. финансиране по оперативна стратегия " Региони в напредък " и с обещани 7.5 млн. лв. от страната. Преди три дни управлението на УНСС разгласи, че страната не е привеждала средствата, които е дала обещание, незабавно изиска не 7.5, а 10.3 млн. лв., с цел да не се провали плана, както и предизвести, че в случай че държавното управление не помогне, може да се стигне до неплатежоспособност на университета. От Министерството на финансите потвърдиха уговорката за 7.5 млн. лв., само че след усвояването на финансирането от Брюксел. Обектът е трябвало да бъде приключен това лято, само че ще се забави година и половина.

Днес от думите на Бойко Борисов и изказванията на финансовия министър Владислав Горанов се разбра, че другата седмица ще бъде отпусната сума, колкото контрактуваната през 2016 година - 7.5 млн. лв.. Така управлението на университета ще би трябвало да откри 1.2 млн. лв. за спомагателните разноски по градежа и най-малко 450 хиляди лв., с цел да покрие финансовите корекции, които са наложени поради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък ". За оборудването и обзавеждането на корпуса, в който се чака да се образоват 2 хиляди студенти, ще се търси финансиране от страната. Прогнозната стойност на тези разноски е 1.5 млн. лв..

Има (ли) спор сред институциите

Премиерът Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов (финанси), Красимир Вълчев (образование и наука) и Петя Аврамова (регионално развитие), ректорът на УНСС проф. Стати Статев, десетки публицисти и студенти се разходиха без каски на градежа. След това министър-председателят разгласи, че е пристигнал на място, с цел да е обществено и да не кажат, че отпуска пари единствено поради другарството си с проф. Стати Статев, който ден по-рано е бил в Министерския съвет, а през днешния ден не спря да благодари на Борисов.

 След намесата на Борисов страната ще отпусне пари на УНСС, само че не повече от обещаните от Горанов
© Цветелина Белутова, Капитал

След това пред камерите министър председателят извика Владислав Горанов и го попита какъв е разногласието, за който не му било прелестно да гледа в медиите. От своя страна финансовият министър разгласи, че спор няма, откакто през 2016 година ведомството му е поело ангажимент за съфинансиране на градежа, само че обърна внимание, че студентите по стопанска система са прекомерно доста на фона на търсенето на пазара на труда. След това бе безапелационен, че няма да заплаща от парите на данъкоплатците за финансовата промяна, наложена от Брюксел поради нередности.

Така намесата на Борисов, който разгласи, че е довършил " ни един, ни два, ни двадесет обекта ", ще помогне единствено за скоростното разпределяне на обещаните от страната 7.5. млн. лв., както и за договаряния за пари за финансиране на оборудването на корпуса. От къде ще вземе УНСС парите за спомагателните разноски и покриване на разликата по финансовите корекции не стана известно.

Ако министър председателят (не) се намеси

В отговори на въпроси на публицисти министър председателят Бойко Борисов даде разнообразни причини за намесата му в разногласието - че младежи щели да учат тук; че не му било прелестно да гледа по медиите за спора; че не трябвало постройката да остава незавършена като " монумент на културата ", както обекти в Търговище и Монтана; че трябвало да решат " дали да се дрънкат и дрънкат ", както казвал финансовият министър в първия му кабинет Симеон Дянков, или да се активизират и да завършат постройката.

От думите на Горанов се разбра, че държавното финансиране се е забавило поради финансовите корекции от страна ръководещия оперативната стратегия орган, каквато е практиката. Но от Борисов бе обявено, че все пак в този момент ще има незабавно решение на държавното управление за отпущането на средствата. Попитан дали този казус ще се повтори при други претенции, министър председателят сподели: " Не би трябвало. о в този момент сме сложени пред приключен факт. Тук са закопани токова пари ". А по-късно добави: " С въпросите вие ме поставяте в неловко състояние ". Накрая разгласи, че е тук, с цел да даде ход постройката да бъде приключена макар офанзивите, който ще понесе.

След като си потегли Бойко Борисов, пред медиите приказваха министрите Петя Аврамова и Красимир Вълчев. Първата обясни за финансирането, а вторият изясни, че с промяната във висшето обучение държавното финансиране за студенти по стопанска система е понижено с 60 на 100.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР