За по-малко от 24 часа, под отворено писмо до шефът

...
За по-малко от 24 часа, под отворено писмо до шефът
Коментари Харесай

Над 70 адвокати към Данаил Кирилов: Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили!

За по-малко от 24 часа, под отворено писмо до шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, са се подписали над 70 адвокати от цялата страна. Освен недоволството си те афишират, че ще изпратят копия от дипломите си в Народно събрание в символ на митинг, „ защото те не биха ни правили работа в страната, която нарушава цивилен права и съществени правила на правото. Такова право, каквото Народно събрание основава, ние не сме учили! ”.
Така приключва писмото, само че вижте целия текст до Данаил Кирилов, оповестен във Facebook.

Скъпи другари,
Тъй като Дани Кирилов ни предизвика всеки ден, с част от колегите-адвокати взехме решение да изразим мнението си по отношение на неговата работа.
Изказвам признателност на сътрудниците, които подписаха писмото в границите на 24 часа.
Писмото ще бъде импортирано и в Народно събрание през днешния ден следобяд, въпреки да е отворено.

Отворено писмо
от група юристи
до Данаил Кирилов

Г-н Кирилов, поради последните Ви дейности и обществени изказвания, с актуалното отворено писмо като юристи, призвани да пазят конституционните права и свободи на жителите, заявяваме:

Извънредното законодателство, съпроводено от обиди и подмятания против Върховния касационен съд не кореспондират със статута Ви на ръководител на правната комисия в Народно събрание.

Грубото тъпчене на гражданските права, основаването на изключителни съдилища и сполучливите опити на прокуратурата да въздейства върху работата им, както и да се меси в законно регламентирана инспекция от висшестоящ съд приказват за потегляне на законодателството в тоталитарна посока, а това е нещо неприемливо за страна, членуваща в Европейски Съюз.

Последните хрумвания на ГЕРБ да бъдат освободени от действието на антикорупционния закон общинските съветници демонстрира, че в действителност заявената цел на горепосочения закон не е действителната, а този закон се явява бухалка против неуместните за властта персони или освобождава от отговорност комфортните. Избирателното използване на закона, както и осъществяваните инспекции по него, които няма да имат период, приказват за други цели.

Това, че законодателят отхвърля да види казуса в работата на прокуратурата и надали не дава индулгенция посредством антикорупционния закон против наказателно гонене за корупция по високите етажи на властта в едни случаи, а в други бива употребен като принуда против неуместни на властимащите хора, пробвайки се да внуши на обществото виновността на проверявания не кореспондира с главните правни правила.

Приетите ремонти за 48 -часовия арест без известяван на околните, които не лимитират прокуратурата в изчерпателно изброени съответни случаи действително може да докара до произвол, за който още веднъж да заплаща данъкоплатецът в Страсбург.

Опитите Ви за подстрекателство, че Европейски Съюз и Венецианската комисия са видели проблем в безконтролната власт на т.нар.трима големи- ръководителят на Върховен касационен съд, ръководителят на Върховен административен съд и гл.прокурор са груба клевета. Европейски Съюз и Венецианската комисия приказват от самото начало за безкронтролната власт единствено на гл.прокурор, само че за жалост министър председателят Борисов акцентира, че промени в тази посока може да се чакат след мандата на Сотир Цацаров.

Има забележителна разлика в статута на ръководителите на двете висши съдилища, които биват избирани не от подчинени, а от равни по сан съдии, и се явяват адм.ръководител и пръв измежду равни, а не както е в прокуратурата, където определеният за гл.прокурор се явява с еднолична власт над всички останали прокурори.

Възразяваме против приемане на законодателство без публично разискване.
Изказванията Ви, че тълкувателните решения на Върховен касационен съд не се съгласували с обществото не кореспондират с съществени правни правила както и внушават, че съдиите правят нещо неправилно, което на процедура не е по този начин. Недопустима е намесата Ви в работата на правосъдната власт, както и намеците, които имат за цел да моделират публичното мнение в отрицателна посока за работата на висшите съдии, както и да смъкват така и така ниското доверие в правосъдната власт.

Тълкувателните решения на висшите съдилища са подчинени на правото, а не на интереса на ръководещите!

Настояваме да се съблюдават демократичните правила и разделянето на управляващите, както и да се съблюдават разпоредбите при приемане на закони, в противоположен случай ще изпратим копия от дипломите си в Народно събрание в символ на митинг, защото те не биха ни правили работа в страната, която нарушава цивилен права и съществени правила на правото.

Такова право, каквото Народно събрание основава, ние не сме учили!

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР