За пети път Специализираният наказателен съд даде ход на делото

...
За пети път Специализираният наказателен съд даде ход на делото
Коментари Харесай

Спецсъдът даде ход на делото срещу Румяна Ченалова

За пети път Специализираният углавен съд даде ход на делото против уволнената съдийка Румяна Ченалова , заяви БНР.

Това стана съвсем две години откакто прокуратурата внесе обвинителен акт, съгласно който през 2013 година, в качеството си на настоящ магистрат, Ченалова е направила закононарушение по работа и е съставила документ с погрешно наличие.

Според съда в обвиняването има пропуски, само че те не са от мащаб, който да ограничи правата на някогашната съдийка.

Делото би трябвало да стартира всъщност през месец октомври , а измежду очевидците, които ще дават показания, е и някогашният шеф на ДАНС Петко Сертов.

За първи път Ченалова е дадена на съд през 2016 г . по отношение на дело по искова молба на " Обединени енергийни търговци " против НЕК, на което е била арбитър.
Според прокуратурата Румяна Ченалова е работила в интерес на частното сдружение , от което НЕК е претърпяла съществени финансови вреди.

Тогава отбраната на Ченалова желае да се приключи досъдебното произвеждане и делото да се върне на прокуратурата, защото не са отстранени нарушавания по обвиняванията. След два месеца закъснение на прокуратурата за премахване на нарушаванията, делото е върнато в съда.

Ченалова декларира, че като нейно нарушаване са приписани отговорности на ищците, в които съдията няма място. И по думите ѝ в случай че делото не е било трансферирано в спецсъда, тя щяла да има оправдателна присъда.

Припомняме, името на арбитър Ченалова стана известно след изявлението на някогашния френски дипломат у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско сдружение посредством правосъдната система. Кабан съобщи, че и в съда у нас " има гнили ябълки ".

Гласът на арбитър Ченалова изтече в прословутите записи , станали известни като " Яневагейт " . Шефът на Софийски градски съд Владимира Янева бе отстранена от служба и съдена за издаване на непозволени позволения за СРС-та. Самата прокуратурата обаче приключи следствието по абсурда, както направи и по-късно и Висш съдебен съвет.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и по отношение на нея бе повдигнато въпросното обвиняване, което касае работата ѝ в Търговското поделение на Софийски градски съд.

Ченалова е била арбитър по редица известни каузи - от аферата " Сапард " до убийството пред дискотека " Соло " в София, мегаделото " Октопод " против някогашната барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите разногласия сред банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР