За пета поредна година в Русе ще се проведе националната

За пета поредна година в Русе ще се проведе националната ...

Любознателни деца от Русе ще участват в кампанията „Стара хартия за нова книга“.

За пета поредна година в Русе ще се проведе националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. На 28 септември на пл. „Свобода“ между 10 и 13 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. „Стара хартия за нова книга“ се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“.
Всеки, изпълнил условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания „ЕКОПАК България“: „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат най-много две книги.
Всяка кампания протича под знака на специален литературен талисман от популярна детска книжка. През 2019 г. малчуганите ще се забавляват с детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън. Освен много песни, танци, театър и игри с награди, интерактивна книга с великански размери ще даде възможност на децата да се превърнат в нейни приказни герои.
На сцената ще видим талантите от Общински детски център за култура и изкуство – Русе: тамбурашки оркестър „Русе“, фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“, детско-юношески танцов ансамбъл „Зорница“, солисти от Школата за народно пеене, Клуб по спортни танци, формация за модерен балет „Мираж“, балетно студио „АРТ ДЕНС КЛАСИК“ и солистите от ДВГ „Слънце“.
На празника децата ще бъдат снимани от официалния фотограф на събитието. Снимките ще бъдат използвани само за целите на кампанията и ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на „Стара хартия за нова книга“, като част ще се изпратят до медиите. Всеки, който има възражения относно фотозаснемането, може да се обърне към организаторите по време на събитието.

Източник: actualno.com