За пета поредна година в пет града от страната ще

...
За пета поредна година в пет града от страната ще
Коментари Харесай

Стара хартия за нова книга пристига отново от 9 до 24 септември

За пета поредна година в пет града от страната ще се организира националната екокампания „ Стара хартия за нова книга “.

Общините Хасково, София, Русе, Пловдив и Бургас ще бъдат домакини на настоящoто издание на самодейността, която дава опция на децата да научат повече за преработването, да схванат по какъв начин да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание както и дарове от сътрудниците на празника.

Под надпис „ Почисти и прочети “ акцията започва на 9 септември в Хасково от 10,00 до 14,00 ч. на сцената на пл. „ Свобода “ в границите на празниците на града.

В София „ Стара хартия за нова книга “ както постоянно ще се организира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и още веднъж ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 година Инициативата ще се състои на 10 септември от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „ Витоша “ 37 пред Книжен център „ Гринуич “.

На 17 септември за трета поредна година Русе посреща „ Стара хартия за нова книга “. Събитието ще се реализира от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „ Свобода “ пред Съдебната палата.

Децата на Пловдив ще имат опция да предадат своята остаряла хартия на 23 септември сред 10,00 и 14,00 ч. на пл. „ Стефан Стамболов “.

Финалът на акцията ще бъде подложен в Бургас на 24 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. Всички мероприятия се организират със съдействието на общините и районните библиотеки.

Талисман на акцията „ Стара хартия за нова книга “ тази година е един от най-обичаните модерни фентъзи герои – Пърси Джаксън – наследник на Посейдон, грабител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният младеж с гений да се забърква в неприятности е прочут на българските читатели от поредицата на американския публицист Рик Риърдън „ Пърси Джаксън и Боговете на Олимп “.

За участниците в петте града ще бъдат готови викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън. Разбира се, епичното състезание на познания ще им донесе спомагателни изненади. А с цел да остане празникът паметен, в София всички деца, които са предали остарялата си хартия, ще имат опция да си създадат фотография за в жанр „ Боговете на Олимп “.

Специалното предизвикателство на уредниците в тазгодишното издание на „ Стара хартия за нова книга “ също е въодушевено от митичната тематика: конкурс за къс роман „ Стари герои в нови истории “. Децата ще бъдат предизвикани да основат истинска авторска история с обичан древногръцки персонаж, подложен в нова и необикновена обстановка. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на дребните създатели. В състезанието присъединяване могат да вземат деца и младежи до 18-годишна възраст, които живеят в общините, в които ще се организира акцията. Творбите ще се изпращат авансово в период от 24 август до 5 септември в това число на e-mail адрес: [email protected]

За цялостните условия на състезанието, апелирам, посетете: http://www.greenwich.bg/

Празникът ще протече с доста музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови сформира. Програмата ще включва още спектакъла „ Цирк “ – музикално куклено шоу с марионетки, което забавлява и деца, и възрастни, както и режисура на екотематика от „ Театъра на приказките – София “.

За да има за всички задоволително книги, всеки, който извърши изискването да донесе 5 кг остаряла хартия за преработване, ще може да получи единствено една книга, само че не повече. Децата, донесли спомагателни 5 кг хартия, ще получат втора брошура на екотематика – изданието „ Ти можеш да спасиш планетата “. Така в границите на празничния ден децата могат да получат оптимален брой две книги. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР