За пета поредна година, в периода 18 октомври – 1

...
За пета поредна година, в периода 18 октомври – 1
Коментари Харесай

Дни на духовността и будителството предстоят в Панагюрище

За пета поредна година, в интервала 18 октомври – 1 ноември 2018 година, Община Панагюрище провежда Дни на духовността, отдадени на будителството.

Дните на духовността ще бъдат наситени с голям брой събития, отдадени на светли персони - книжовници, просветители, духовници, създатели, общественици, борци за независимост, отдали живота си на свещената цел – да видят народа си разсънен и свободен.

Дните на духовността ще започват на 18 октомври 2018 година с поредност събития, отдадени на 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов - първият български професор историк и учредител на Българската академия на науките.

В 17:30 часа в Исторически музей-Панагюрище ще бъде открита Фотодокументална галерия „ 180 години от рождението на проф. Марин Дринов “.

На 19 и 20 октомври 2018 година в Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов, ще се състоиМеждународна научна конференция на тематика „ Проф. Марин Дринов – академик, държавник, общественик ”. Организатори на научния конгрес са Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище, Българската академия на науките, Харковския народен университет „ В. Н. Каразин “, Института за исторически проучвания при Българска академия на науките.

Официалното разкриване на конференцията ще се състои на 19 октомври 2018 година в 13:00 часа в Исторически музей – Панагюрище.

Заявени за присъединяване са 21 отчета и научни известия от учени и откриватели от разнообразни научни институции и университети в България и Украйна.

На 19 октомври 2018 година, в огромната зала на Театър Дом-паметник от 18:00 часа, Юбилеен концерт ще показват възпитаниците на ОУ „ Проф. Марин Дринов “.

На 20 октомври 2018 година от 11:00 часа в родната къща на бележития български възрожденец проф. Марин Дринов ще се състои тържествената гала по връчване на Поименната студентска стипендия „ Проф. Марин Дринов “. В градския парк, в 11:30 часа, пред бюст-паметника на проф. Марин Дринов ще бъдат положени венци и цветя в символ на благодарност към делото на именития панагюрец.

За втора поредна година Панагюрище ще е хазаин на фестивала „ Здравей, здраве “. Фестивалът ще се организира на 20 и 21 октомври 2018 година в залите „ Асарел “ и „ Луда Яна “ на хотел „ Каменград “. Събитието има за цел да разпространява здравословния метод на живот. Посетителите ще имат опцията да чуят лекции и да вземат участие в практики на тематика здраве, здравословен метод на живот и естествени способи за лекуване. Началото на фестивала ще бъде сложено на 20 октомври 2018 година от 10:00 часа в зала „ Луда Яна “ на хотел „ Каменград “.

Дните на духовността, отдадени на будителството не престават на 23 октомври 2018 година в Общинска библиотека „ Стоян Дринов “, където в 17:30 часа ще бъде открита Фотоизложба, отдадена на родената в панагюрския край оперна певица Елена Николай и на големия й принос за развиването на международното оперно изкуство. Минути по-късно присъстващите ще имат опцията да се насладят на аудио прожекция с снимки на оперетата „ La Gioconda – Cremona’1934 година “, в която взе участие Елена Николай.

На 25 октомври 2018 година в камерната зала на Театър Дом-паметник от 16:00 часа ще се състои формалното награждаване на спечелилите и показване на отличените мултимедийни презентации в ученическия конкурс „ О, будители национални “, проведен от Центъра за поддръжка за личностно развиване – Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище.

На 26 октомври 2018 година от 17:30 часа в Народно читалище „ Виделина–1865 “ ще се състои „ Литературен салон “ с показване творчеството на Валери Иванов.

На 29 октомври 2018 година от 11:00 часа в огромната зала на Театър Дом-паметник Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ ще показа спектакъла за деца и юноши „ Живата вода “.

„ Живата вода ” е приказна история за истината и лъжата, за змейове и хубавици, за чудеса и тествания, за рискове, завършения, честност и обич.

Автор и режисьор на спектакъла: Мариета Ангелова. Участват: Георги Райчев, Елена Азалова, Весела Петрова, Цветомир Черкезов, Димитър Митев, Тодор Тодоров.

Вечерта, от 19:00 часа в огромната зала на Театър Дом-паметник, Малък градски спектакъл „ Зад канала “ гостува с постановката „ Апартаментът “. Постановката пленява с комичното и тъжното в нея, както и с превъзходния актьорски състав - Каталин Старейшинска, Владимир Зомбори, Даниел Цочев, Таня Пашанкова, Иван Петрушинов и Емил Котев.

В дните от 29 октомври – 1 ноември 2018 година, от 9:30 часа до 17:30 часа в Народно читалище „ Искра-1872 “, село Попинци ще се проведат „ Есенни дни на книгата, отдадени на будителството “.

Дните на духовността, отдадени на будителството не престават на 30 октомври 2018 година в Общинска библиотека „ Стоян Дринов “, където от 17:30 часа ще бъде показана книгата „ Камино: пътят към завръщането “ на Тихомир Иванов.

На 31 октомври 2018 година, в навечерието на Деня на националните будители, факелно шествие „ С пламъка на будителите “ ще освети Панагюрище. Факелното шествие ще тръгне по лъчове от всяко учебно заведение. Панагюрските възпитаници, с факли в ръце, носейки в сърцата си духа на българщината ще се съберат в 18:30 часа пред паметника на Павел Бобеков, където ще бъдат положени цветя и разпален огъня на просветата, културата и духовността.

В огромната зала на Театър Дом-паметник в 19:00 часа ще стартира премиерата на художествено-документалния филм „ Българската княгиня “ /филм по план „ Независимата България “.

В Деня на националните будители – 1 ноември, в 10:30 часа ще се организира самодейността „ С респект към будителите “. Ще отдадем респект към делото на нашите просветители, книжовници, революционери, построили и съхранили духовните полезности на националното съзнание на българите. Сборни групи от учебни заведения, читалища и културни организации ще положат венци и цветя на паметниците в град Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, починали във войните за национално обединяване на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на починалите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на бюст-паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

Във всички детски градини в община Панагюрище от 11:00 часа ще се организира урок по родолюбие „ Да се знае, да се помни… “.

Акция „ Книга от мен за теб в Деня на будителите “, проведена от Общинския училищен парламент към ЦПЛР – Панагюрище и Общинска библиотека „ Стоян Дринов “ ще стартира от 11:00 часа в градския парк.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР