За пет години и половина след фалита на Корпоративна търговска

...
За пет години и половина след фалита на Корпоративна търговска
Коментари Харесай

Синдиците на фалиралата КТБ са успели да съберат 20% от активите й

За пет години и половина след банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) синдиците се похвалиха, че са съумели да съберат 1 милиард лв. от потъналите близо 5 милиарда, раздадени като заеми. 

" Постъпленията по сметката на КТБ АД (н) от оповестяването на банката в неплатежоспособност до 31.12.2019 година надвишиха сумата от 1 милиарда лв. ", се споделя в прессъобщение, публикувано през днешния ден.

Това е към 20% от активите на банкрутиралата банка. Попълването на масата на несъстоятелността е резултат от събиране на предоставените от КТБ заеми, осребряването на активи на банката и оповестяване на недействителни на осъществени прихващания.

Както признават синдиците, значителен принос имат и признатите промени в Закона за банковата неплатежоспособност през 2018 година, с които стана допустимо оповестяването за недействителни на огромна част от осъществените прихващания. Вносител на тези промени бе депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашен бизнеспартньор на притежателят на КТБ Цветан Василев.
" Срещу огромна част от длъжниците се водят по няколко правосъдни каузи по разнообразни разпореждания от Закона за банковата неплатежоспособност и Търговския закон, като предоставените от законодателя благоприятни условия на синдиците на КТБ АД (н) за предприемане на спомагателни правни начини за отбрана на интереса на вложителите в КТБ АД бяха употребявани и се употребяват по допустимо най-ефективния метод, и резултатите го демонстрират ", се показва в известието. 

От събраната сума през май 2019 година най-сетне стартира и разплащането към кредиторите. Тогава оповестената първа сметка за разпределение бе 570 млн. лева, като главната част от нея - 418 млн. лева, отиде във Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големият заемодател, изплатил предпазени влогове за 3.7 милиарда лева. 
Така непосредствено към кредитори - физически лица и компании, трябваше да бъдат върнати 113 млн. лева, а 38 млн. бяха заделени за по-нататъшно връщане след привършване на множеството каузи, които се водят. 
От известието на синдиците излиза наяве, че към 31 декември 2019 година общо изплатените средства са 502.5 млн., което е 88% от разпределяната сума. 

Синдиците оповестяват, че се работи активно и по правенето на втора сметка за систематизиране на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на банкрутиралата банка, като се чака скоро тя да бъде оповестена в Търговския указател.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР