За периода януари и август тази година търсенето на природен

...
За периода януари и август тази година търсенето на природен
Коментари Харесай

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

За интервала януари и август тази година търсенето на природен газ в Европа като цяло е намаляло с 10% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, а съответно индустриалното търсене на газ е намаляло с 15%, Това написа турската организация Anadolu, базирайки се данни на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Европа компенсира намаляването на доставките на съветски газ посредством увеличение на вноса на полутечен газ (LNG), закупуване на тръбопроводен газ от Норвегия и потребление на различни енергийни източници. Докато търсенето на LNG в Европа набъбна с 65% на годишна база през първите осем месеца на тази година, това нарастване докара до понижаване на предлагането на LNG в Азиатско-Тихоокеанския район.

Търсенето на природен газ понижа също и в Индия и Южна Корея, а остана непроменено в Китай и Япония. От друга страна, в Съединени американски щати цените на природния газ доближиха най-високото си равнище от 2008 година насам, на фона на нарасналото търсене на електрическа енергия, изключително през лятото.

Голямото търсенето на полутечен газ в Европа лимитира опциите за доставки за Азия

Под въздействие на рестриктивните мерки в доставките на синьо гориво и високите цени, се чака международното ползване на природен газ да спадне с 0,8% тази година. Спадът от 10% в търсенето на газ в Европа и стагнацията на търсенето в Азиатско-Тихоокеанския район, имат решаваща роля за размера на ползване на газ в света.

Според прогнозите, световното търсене на природен газ се чака да нарасне с 0,4% през 2023 година, по отношение на актуалната година. Обаче посочената прогноза за напредък на търсенето през идната година остава несигурна, заради позицията на Русия по отношение на доставките на газ и икономическите последици от запазващите се дълго време високи цени.

По оценка на специалисти, вносът на LNG в Европа се чака да се усили с 60 милиарда кубически метра тази година. Трябва да се означи, че тази цифра надвишава два пъти растежа на световния потенциал за експорт на LNG предходната година. Очаква се вносът на полутечен природен газ в Азия да бъде по-нисък тази година спрямо 2021 година, заради рестриктивните мерки на доставките вследствие на мощното търсене в Европа.

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка

Според показаната в отчета на МАЕ аналитична прогноза за това по какъв начин газовият пазар на Европейски Съюз ще бъде обиден от вероятно цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия от 1 ноември, се допуска, че без понижаване на търсенето на синьо гориво, равнището на запълняемост на газохранилищата в Европейски Съюз през февруари 2023 година може да падне под 20%. И в случай че вносът на LNG не се усили, тази цифра може да спадне до 5%, т.е. на практика да са празни.

Анализатори обаче считат, че даже без нарастване на доставките на полутечен природен газ за Европа, при 9% понижение на търсенето на газ през зимата в съпоставяне със междинното за последните пет години, запълняемостта на газохранилищата ще се резервира над 25% към края на зимата. Но пък при 13% спад в търсенето в съпоставяне със междинното за последните пет години, запълняемостта може да е над 33%.

В тази връзка е извънредно значимо да се сведе до най-малко изтеглянето на газ от газохранилищата и да се поддържат доставките на оптимално равнище, като в същото време се подхващат ограничения за понижаване на потреблението на газ, предлагат енергийни специалисти.

Директорът по енергийните пазари и сигурността в МАЕ Кейсуке Садамори, разяснявайки отчета, отбелязва, че намаляването на доставките на газ от Русия вреди освен на Европейски Съюз, само че и на всички консуматори и стопански системи като цяло. " Нашата прогноза за развиването на интернационалните газови пазари продължава да е неразбираема. Всички признаци сочат, че обстановката на пазарите ще бъде доста напрегната и през 2023 година ", акцентира Садамори.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР